"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2010-01-29

Forskare från Umeå universitet gästredaktörer för prestigefull tidskrift

NYHET I februarinumret av den amerikanska vetenskapliga tidskriften Violence against women är Ann Öhman och Johanna Niemi gästredaktörer. De accepterade artiklarna består till stor del av forskning som ingår i programmet Challenging Gender vid Umeå universitet.

Violence Against Women är en vetenskaplig tidskrift som grundades 1995, och idag är den en av de mest citerade tidskrifterna inom fältet ”Women’s Studies”. Den har sin bas vid University of Dayton i USA och är den enda internationella vetenskapliga tidskriften som är helt inriktad mot problematiken kring våld mot kvinnor.

Vid Umeå universitet bedrivs framgångsrik forskning om våld, bland annat genom forskningstemat ”Challenging Violence”, som är en del av det större forskningsprogrammet ”Challenging Gender”. Programmet är tvärvetenskapligt, och i specialnumret av Violence Against Women finns artiklar av medverkande forskare inom juridik, folkhälsovetenskap och sociologi.

De båda gästredaktörerna, Johanna Niemi och Ann Öhman, är båda del av Challenging Gender. Johanna Niemi är docent i juridik och har arbetat både vid Umeå och Helsingfors universitet. Idag forskar hon vid Rättspolitiska forskningsinstitutet i Helsingfors och är en av medlemmarna i Challenging Genders internationella referensgrupp. Ann Öhman är lektor i folkhälsovetenskap vid enheten för epidemiologi och global hälsa vid Umeå universitet. Hon har bland annat specialiserat sig mot genusforskning och är ledare för forskningstemat ”Challenging Violence”, hon är också föreståndare för Umeå centrum för genusstudier, UCGS.

Hela specialnumret av Violence against women finns att ladda ner i elektronisk form, klicka här.

Läs mer om forskningsprogrammet Challenging Gender på UCGS’ hemsida

Redaktör: Elin Andersson