NYHET
”Mat som medicin” är rubriken för Forskningens Dag 2010 i Aula Nordica, Umeå söndag den 14 mars. Blodfetter, mat för barnen och kostråd är några av ämnen när medicinska fakultetens forskare berättar om sin forskning. Evenemanget ges även i hörsalen Pinassen, Arken, Örnsköldsvik söndag den 28 mars.
Konferencier för Forskningens dag är enligt tradtionen Sveriges Televisions Sverker Olofsson, pensionerad programledare för Plus och hedersdoktor vid medicinska fakulteten. Entrén är fri och fikat är gratis.
Programmet:
12.00–12.15 Inledning Torgny Stigbrand, ordförande i den arrangerande Informationskommittén. (I Örnsköldsvik: Lars Bläckberg, docent i medicinsk och fysiologisk kemi) 12.15–12.45 Barnets mat – den vuxnes hälsa? Olle Hernell, pediatrik 12.45–13.15 Gluteninolerans, vanligare än man trott Anneli Ivarsson, epidemiologi och global hälsa 13.15–13.45 Så viktiga är blodfetterna Gunilla Olivecrona, fysiologisk kemi.13.45–14.15 Kaffe/te med dopp 14.15–14.45 Risker på tallriken Göran Hallmans, näringsforskning. 14.45–15.15 Maten och matvanorna: Vad är bäst och blir det rätt? Ingegerd Johansson, cariologi. 15.15–15.45 Kostrådgivning vid övervikt – främst en fråga om kalorier? Bernt Lindahl, beteendemedicin.15.45–ca 16.30 Frågestund med alla föredragshållare Sverker Olofsson.