"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2011-11-16

Forskningsfartyget R/V Lotty gästar Örnsköldsvik vid Naturvetenskapens dagar

NYHET Tema för Naturvetenskapens dagar i Örnsköldsvik är vatten och energi från vatten. Årets stora dragplåster är Umeå universitets forskningsfartyg R/V Lotty som den 22 november lägger till i hamnen för att ta med mellanstadieelever ut på havsexpedition.

För trettonde året i rad arrangeras Naturvetenskapens dagar för skolelever i Örnsköldsvik. NOT-dagarna är ett samarbete mellan KOMTEK (Kommunala teknikskolan), ortens företag och Umeå universitet. Universitet bidrar med ett flertal aktiviteter och föreläsningar. Den 22 november lägger forskningsfartyget R/V Lotty till i Örnsköldsviks hamn.

Kristina Viklund och Andrea Gillgren, informatörer vid Umeå marina forskningscentrum, Umeå universitet, ser fram emot besöket i Örnsköldsvik.

– Det ska verkligen bli roligt att få visa barn och ungdomar vad som finns i havet, och hur man mäter hur havet mår. Vi kommer att låta eleverna göra experiment med havsvatten och följa med på en provtagning med vårt forskningsfartyg, berättar Kristina Viklund.

Anette Eikelboom, projektsamordnare på ENS vid Umeå universitets campus i Örnsköldsvik ansvarar för de delar där Umeå universitet medverkar. Hon tycker att NOT-dagarna är mycket viktiga för campus Örnsköldsvik.

– Vi arbetar långsiktigt med aktiviteter gentemot barn och unga med syfte att öka intresset hos barn för högre studier och forskning, särskilt inom teknik och naturvetenskap. Med NOT-dagarna vill vi på ett anpassat sätt visa barn och unga på de spännande områden som forskare arbetar med för att få dem att förstå hur viktigt det är med naturvetenskaplig forskning.

Gymnasieelever kommer få chansen att lyssna till fem spännande föreläsningar på temat vatten med forskare från Umeå universitet. De handlar om allt från inlandsisen på Grönland till vad haven utsätts för och hur vi människor påverkar havsmiljöerna.

Foto: Andrea Gillgren/UMF

Journalister hälsas välkomna till NOT-dagarna den 22-24 november!

Föreläsningar: Tisdag den 22 nov kl 09:30-11:15. Plats Campus Örnsköldsvik.
Mer information: föreläsningsprogrammet

Vattenprovtagningsturer med Lotty: Tisdag den 22 nov och onsdag den 23 november.
Journalister kan följa med, kontakta Anette Eikelboom för bokning.

För mer information, kontakta gärna:

Anette Eikelboom, projektsamordnare Umeå universitet Campus Örnsköldsvik
E-post: anette.eikelboom@adm.umu.se
Telefon: 070-301 00 39

Redaktör: Ingrid Söderbergh