"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2011-08-30

Forskningsmöte i Umeå om tandlossning

NYHET Varför drabbas vissa personer av tandlossning och vad händer då på molekylärnivå? Det diskuteras vid en vetenskaplig konferens i Umeå på torsdag och fredag.

Den inflammationssjukdom i tändernas stödjevävnader som kan leda till att tandlossning kallas parodontit medan motsvarande sjukdom som leder till att tandimplantat lossnar heter periimplantit.

Vid Institutionen för odontologi, Umeå universitet, startar nu en ny enhet med namnet ”molekylär parodontologi”. Avsikten är att sammanfoga experimentell och klinisk forskning för att försöka förstå varför vissa individer drabbas av tandlossning och vilka processer på cell- och molekylärnivå som är inblandade vid sjukdomsutvecklingen. Målet är att kunna diagnostisera sjukdomen tidigare och behandla den mer effektivt.

I samband med att enheten bildas hålls symposiet ”The First Northern Light on Molecular Periodontology” i Umeå den 1–2 september. Det arrangeras i samarbete med specialistsammanslutningen på området, Svenska parodontologföreningen, och ett 100-tal deltagare från hela Sverige är anmälda. Nationella och internationella föreläsare berättar om de senaste forskningsrönen kring hur inflammationen kan leda till vävnadsnedbrytning vid inflammatoriska sjukdomar som tandlossning och ledgångsreumatism – och hur processen kan bromsas.

För mer information, kontakta gärna universitetslektor Pernilla Lundberg, Institutionen för odontologimobil 070-549 5356
e-post Pernilla.lundberg@odont.umu.se