"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2017-11-15

Första gruppen nyanlända lärare har fullföljt Snabbspåret

NYHET Fredagen den 17 november är det avslutning för första gruppen nyanlända lärare och förskollärare på utbildningen Snabbspåret vid Umeå universitet. Utbildningen har innehållit både studier och praktik. Utbildningens teoretiska del på Snabbspåret har bedrivits både på svenska och arabiska.

Fyrtio deltagare har under ett halvår studerat och genomfört praktik. Flera av deltagarna har redan fått arbeten som de kommer att börja med efter utbildningens slut. Snabbspåret för nyanlända lärare och förskollärare är en överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadens parter. 

Arbetsförmedlingen har gett uppdrag till sex lärosäten att ta fram en gemensam utbildning. Syftet med utbildningen är att dels ge teoretiska kunskaper om den svenska skolan och dels genom praktiken i skolan se hur teorin tillämpas. Men framför allt att hitta snabbare vägar in på arbetsmarknaden och ta tillvara på utländska akademikers utbildning eller yrkeserfarenhet.

– Det är mycket glädjande att så många deltagare valde att fullfölja utbildningen som ger de en bra inblick i hur den svenska skolan fungerar (i både teori och praktik). Deras kunskaper i svenska har utvecklats på ett positivt sätt och vi hoppas att deltagarna efter utbildningen kan erbjudas fortsatt praktik/arbete i kombination med studier i svenska så att de så småningom kan börja att komplettera sina utländska studier, säger Irené Sedlacek samordnare för utbildningen vid Umeå universitet

Media välkomnas till avslutningen

Fredag 17 november, klockan 10.30-11.30, Samhällsvetarhuset, sal S206, Umeå universitet.

Anmälan och frågor:

Irene Sedlacek, Lärarhögskolan Umeå universitet, irene.sedlacek@umu.se, tel. 090-786 62 40
 

Redaktör: Per Melander