"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2006-05-02

Frågvisa sjätteklassare möter forskare

NYHET Varför är kons mjölk vit när den bara äter grönt gräs? Blir det helt mörkt om man reser snabbare än ljuset? Hur kommer det sig att vattnet finns kvar när vi dricker så mycket? Så kan det låta när Umeå universitet arrangerar levande frågelåda fredagen den 5 maj.

Närmare 800 sjätteklassare från 35 olika klasser kommer att besöka den levande frågelådan. Eleverna kommer till största delen från Umeås närområde, men några klasser färdas ändå från Övertorneå för att delta i evenemanget.

– Vi vill ge uppskattning åt barnens nyfikenhet för naturvetenskap och stimulera deras kreativitet. Vår förhoppning är att de får upp intresset för naturvetenskap och bär med sig det genom resten av sina studier, säger Björne Lindberg, som är projektledare.

På Umeå universitet kommer sjätteklassarna att i direkta möten med forskarna få svar på sina frågor. Eleverna får dessutom inblick i vad till exempel en matematiker eller biolog gör. Moderator för den levande frågelådan i Umeå är Staffan Ling. I forskarpanelen ingår Fredrik Almqvist, Krister Wiklund, Maria Ericsson, Agneta Brännberg, Catarina Rudälv, Bent Christensen, Lennart Johansson och Jonatan Klaminder.

Den levande frågelådan bygger på ett samarbete mellan Göteborgs, Linköpings, Lunds, Stockholms, Umeå och Uppsala universitet samt Vetenskapsrådet.

Lokal: Aula Nordica, Umeå universitet Tid: 5 maj kl 10.00
Media är välkomna att delta.

För ytterligare information, kontakta: Björne Lindberg, projektledare Telefon: 090-786 60 56, 070-621 73 56
E-post: bjorne.lindberg@tfe.umu.se

Redaktör: Karin Wikman