"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-04-09 Uppdaterad: 2024-04-10, 08:54

Från sjukhussal till skidbacke

NYHET Ett par veckor under vintersäsongen byter Josefine Åkerstedt ut sin arbetsplats, från behandlingsrummet på kliniken till backen i fjällvärlden. Här får hon möjlighet att kombinera sin profession som läkare och förlita sig på sin kunskap i en miljö som inte alls har samma möjligheter som det finns på kliniken.

Till vardags arbetar Josefin Åkerstedt som ST-läkare på ortopeden vid Umeå universitetssjukhus. Nu ska hon för en tredje gång arbeta som backläkare, ett annorlunda uppdrag som hon trivs bra med.

Berätta mer, vad innebär det uppdraget?

- Uppdraget innebär att jag är behjälplig som läkare på en skidanläggning och under den tiden har möjlighet att åka skidor och vistas i fjällen.

Hur kom du in på det här spåret?

- Via en kollega. Vi är nu flera läkare på kliniken som delar på uppdraget under säsongen.

Att arbeta som backläkare kräver en hel del andra lösningar mot vad man är van vid på sjukhuset. Till exempel har man ingen möjlighet till röntgen, utan måste förlita sig på sin egna bedömning av patienten.

Vad tar du med dig ut i backen från ditt arbete på kliniken?

- I backen, eller snarare i backläkarrummet får det kliniska kunnandet och statusundersökningen av patienten en större betydelse och detta också pga avsaknaden av tex röntgen eller andra utredningsmöjligheter, förklarar Josefin. 

Långa avstånd och väderförhållanden gör att läkarna måste avväga vilka patienter som behöver uppsöka sjukhusvård, ibland med helikopter och ibland på annat sätt. Skadorna som uppstår är varierande, allt från skavsår till livshotande. De flesta skadorna är relaterade till Josefins specialitet, ortopedi, med te x handledsfrakturer och axelluxationer (axeln går ur led). 

Även om arbetet är utmanande är det något Josefin trivs bra med, eftersom det är varierande och en kontrast mot hennes ordinarie arbete samtidigt som hon är med och gör skillnad. 

Slutligen, vad har du för tips till de som också är sugna på att prova?

Prova! För mig erbjuder det möjligheten att kombinera två av mina absoluta intressen, skidåkning och mitt jobb som läkare, säger Josefin. 

 

Kontakt