"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-08-27

Fysik-Patrik tripplar i rutan

NYHET Patrik Norqvist, universitetslektor på Institutionen för fysik, har en lite galen TV-vecka de första dagarna i september. Både Fångarna på fortet, Go'kväll och Fråga Lund står på tablån.

Text: Ingrid Söderbergh

Patrik Norqvist är mycket omtyckt och ett bekant ansikte i rutan vid det här laget. Han har en personlighet som går genom rutan och är duktig på att förklara vardagsfysik och fenomen i rymden på ett tydligt och roligt sätt. 

Han har varit med på TV vid 170 tillfällen, varav cirka 160 gånger under de sista femton åren. Den 4 september dyker han upp i det fjärde avsnittet av höstens Fångarna på fortet. Han var med i Fångarna på fortet 2012, så detta är hans andra sväng till den franska lilla ön i Atlanten, Fort Boyard.

– Vid båda tillfällena har jag varit i färd med en hel del jobb för TV4, och jag gissar att vi som är med på den kanalen lite oftare får erbjudande att vara med i produktioner. Första gången var det inte så hemska saker, men i år får jag en hink med skorpioner hälld över mig i en kolmörk cell! Jag är med i ett superteam med tidigare skidskytten Magdalena Forsberg och dansaren Tobias Karlsson. Båda är verkligen trevliga, och eftersom de är vältränade så tar de alla fysiskt jobbiga celler och jag besvarar gåtor och tar mig an celler med kryp och andra odjur.

Men redan på tisdag den 1 september deltar Patrik Norqvist som expert på vardagsfysik och rymden i panelen i SVTs Fråga Lund. Han ska vara med i tre avsnitt.

– Det var ett trevligt gäng att få umgås med, men självklart påverkades inspelningen mycket av corona och särskilda förhållningsregler. Vi hade mycket begränsad publik, ingen efterfest och hårda hälsoregler. Jag fick ta del av ett ganska stort antal frågor, men bara ett fåtal av mina frågor var med ända till inspelningen. Jag tycker att programmet har hittat en bra kombination av humor och allmänbildning och jag lärde mig definitivt många nya saker under inspelningarna.

Patrik Norqvists allra första TV-framträdande var 1995 i TV Botnia. Vid tillfället var han ganska ny som doktorand i rymdfysik vid Umeå universitet och hans handledare Mats Andre blev inbjuden att tala om den komet som syntes på himlen då.

– Min handledare blev dock förkyld och hade nästan ingen röst, så han bad att få ta med mig som avlastning. Programledare var Micke Leijnegard, som jag lustigt nog möter i dueller på Fångarna på Fortet nästa fredag. Jag upplevde första sändningen som kul, gissade kanske på några till framträdanden på lokal-TV, men trodde inte jag skulle vara med på nationell TV i framtiden, i alla fall inte återkommande.

Den första stora insatsen var TV-programmet Boston Tea party med radarparet Filip och Fredrik som programledare. Patrik ingick i ”Superfemman” som diskuterade olika ämnen.

– I det första avsnittet var jag ganska tyst och ville inte lägga mig i saker jag inte var expert på. Efter programmet sa Micke Svensson (en kollega till Filip och Fredrik) att jag sagt bra saker, men att jag måste våga tycka till och inte vara rädd för att säga nåt fel. Jag tror det var ett bra råd, redan vid tredje - fjärde avsnittet kändes det riktigt kul och allt mindre nervöst. Efter ett avsnitt om rymden där jag fick massor av frågor och stod lite i centrum släppte nervositeten nästan helt.

Efter TV-debuten har fler erbjudanden rullat in och han har under åren gjort succé i Nyhetsmorgon, levererat i Hela kändis-Sverige bakar, medverkat i Smartare än en femteklassare, Bingolotto, Hjärnkontoret, Uppfinnarna, Plus, Nobelstudion, och så vidare. Listan kan göras lång.

Redan innan Patrik Norqvist började vara med på TV var han intresserad av populärvetenskap och att berätta om fysik i allmänhet och rymden i synnerhet. I sitt jobb på universitetet åkte han runt på skolor och gav föreläsningar vilket delvis var en hård skola.

– En högstadieklass kan vara en tuff publik så det krävs att man jobbar på att presentera sin grej på ett intressant, roligt och spännande sätt. Jag ser det som en spännande utmaning att lyckas med detta och det hjälpte mig mycket då jag började vara med på TV. Det är lättare att vara med i TV än att fånga 200 femtonåringars intresse i 45 minuter i en aula. Så jag kände mig på ett sätt väl förberedd då jag 2007 på allvar började vara med på TV.

Patrik Norqvist är även känd för något helt annat – sin smurfsamling.

– Jag började samla på smurfar i åttaårsåldern. Jag såg bilder på smurfar på ett paket frukostflingor och läste att man kunde beställa plastfigurerna och jag önskade mig dessa i julklapp. På julaftonsmorgonen brukade vi barn få en klapp redan på morgonen och denna jul hade mina föräldrar gömt smurfar i hela huset som jag fick springa runt och leta. Även nästa jul fick jag nya smurfar av mina föräldrar.

Patrik var vid det laget fast som samlare, och började leta på alla leksaksaffärer i alla städer han besökte. Efter en svacka under tonåren tog samlandet ny fart på en klassresa till Tyskland under sista året på gymnasiet. Patrik fick då syn på en ofantlig mängd nya figurer i ett skyltfönster.

– Tror det blev 52 nya smurfar jag köpte, och nästan hela min reskassa gick åt...

Av den vanliga modellen smurfar har Patrik Norqvist samlat 700 stycken, men räknar man alla storlekar och material och även piratkopior är det 1 500.

– Då inkluderar jag även astrosniks, ett slags gröna marsianska smurfar med spröt på huvudet. De är skapade av smurfarnas skapare Peyo, och väldigt smurflika.

För den som vill veta mer om Patrik Norqvists smurfsamling så berättar han mer i Go’Kväll lördag den 29 augusti.

Se Patrik Norqvist på TV:

Lördag 29/8 Om att vara smurfsamlare i Go'kväll (SVT)

Tisdag 1/9 Panelmedlem i Fråga Lund (SVT) 

Fredag 4/9 Deltar i team med Magdalena Forsberg och Tobias Karlsson i Fångarna på fortet (TV4)

 

Snabba fakta:

Bor: på Umedalen
Är: Rymdfysiker och undervisar mycket
Favorit bland himlakroppar: Neutronstjärnor
Hade velat vara med vid: Röntgenstrålarnas upptäckt – överraskande och uppenbart användbart.
Umeå med tre ord: Hemma, lagom, vackert
Jag med tre ord: Klurig, nyfiken, rättvis
Löser kuben på: Cirka 40 sekunder, kanske 30 om jag har riktigt flyt.
Favoritprogram på TV: Bäst i test och The Big Bang Theory
Oanad talang: Bra på att julklappsrimma
Läser just nu: Tre minuter av Roslund & Hellström
Favoritsmurf: Som barn var det Svartsmurfen, så jag får väl hålla fast vid den.
Gör gärna en ledig dag: Spelar brädspel på en solig balkong med goda vänner eller promenerar i skogen.