"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2017-04-11

Gabriella: Arkitektstudier breddar din horisont

NYHET Efter gymnasiet har Gabriella Magnusson arbetat, läst tekniskt basår och tagit examen inom samhällsplanering. Hon sökte utbildningen i fem år innan hon slutligen tog sig in via arkitektprovet. Nu läser hon fjärde terminen på Arkitektprogrammet vid Umeå universitet.

Varför du sökte du Arkitektprogrammet i Umeå?

– Jag sökte Arkitektprogrammet i Umeå för att det erbjuder en konstnärlig examen med projektbaserad studieplan men framförallt för att den tillåter och uppmuntrar till ett normkritiskt, socialt och politiskt undersökande.

Skiljer sig undervisningen från gymnasiestudier?

– Undervisningen är friare än gymnasiestudier och de mer teoretiskt inriktade högskoleutbildningarna. Det kräver engagemang och disciplin från dig som student men det gör också att du får utrymmet att själv styra och påverka dina studier.  Det är en styrka som gör att du växer som person, både som egen individ och i din kommande yrkesroll.   

Måste man ha en konstnärlig ådra för att lyckas med studierna?

– Alla har en konstnärlig ådra, det handlar om att få verktyg att locka fram barnet inom dig som tänker utanför de konventionella normerna som samhället matar dig med under din uppväxt. Många låter det personliga i oss växa bort i rädsla för att inte passa in. Tro på dig själv!

Vad tycker du om lärarna på skolan?

– De är fantastiska! Det är en ynnest att få ha lärare som kommer från olika delar av världen och som bär på sina unika erfarenheter som jag som student får möjlighet att ta del av.  Det är ett brett spektrum av kulturer, erfarenheter och kompetenser som skapar en fin mångfald på skolan. De gör sitt yttersta för att hjälpa mig som student med min individuella utveckling till att bli arkitekt.

Vad är arkitektur för dig?

– För mig handlar det om människan i samhället. Det är viktigt att medvetandegöra människan och människans samverkan, påverkan och avtryck hon har på sin omgivning. Människans närvaro är avgörande för arkitektens skapande. Lika väl som hon blir betydande för hur arkitekten formger rummet kommer rummet formge henne och om det relationella förhållandet verkar stärkande kommer samhället i förlängningen blir stärkt.

Vad har du för framtidsplaner?

– Det är än så länge ett oskrivet blad, men jag hoppas att jag kommer få verka som arkitekt där de värderingar jag står får ta plats. Helt säkert kommer jag att få möta nya platser i mitt liv som jag kan få kalla ”hem”.

Namn: Gabriella Magnusson
Kommer från: Frostviken i norra Jämtland
Ålder: 27
Stämningen på skolan: Kreativ och tillåtande
Läser just nu: Stad till salu av Mats Franzén m fl
Lyssnar på: Allt
Tre egenskaper som beskriver mig: Uppmärksam – Sympatisk – Ansvarsfull
Gör en ledig dag: Njuter av tystnad

Redaktör: Ingrid Söderbergh