"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2017-02-21

GMO i fokus på Vetenskapslunch

NYHET GMO står för genmodifierade organismer och är ett omdebatterat ämne. Går det att förbjuda något som inte går att definiera? Den frågan ställer sig professor Stefan Jansson som föreläser på veckans Vetenskapslunch.

Text: Ingrid Söderbergh

Hur känns det att få göra en Vetenskapslunch?

– Jag har gjort det förr, tror jag var med redan första terminen, och jag gör det gärna igen, säger Stefan Jansson, professor vid Institutionen för fysiologisk botanik.

 Vad kommer din föreläsning att handla om?

– Framför allt om hur den nya gentekniken CRISPR gjort att lagstiftningen kring genmodifierade växter, som var korkad redan tidigare, blivit rent absurd. Dessutom tänkte jag berätta om genomslaget som kålodlingen i min trädgård i fjol somras fick. 

Hur känns det att föreläsa ”på stan” i ett populärvetenskapligt sammanhang?

– Jag har lagt mycket tid på populärvetenskap genom åren. Förutom att jag tycker att det är viktigt – om skattebetalarna betalar min lön är de rimligt att de kan förvänta sig något förutom forskning och undervisning från oss professorer – är det faktiskt både roligt och nyttigt. Jag hoppas på att publiken ställer frågor och regerar på det jag säger. Jag kommer väl som vanligt att provocera lite…

Vårens program Vetenskapsluncher

Redaktör: Ingrid Söderbergh