"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2012-02-03

Grand-pris till doktorand i fysik

NYHET Andreas Sandström, doktorand i fysik vid Umeå universitet och utvecklingsingenjör på Lunavation, blev vinnare av Grand-priset 2012 på temat Innovationer.

Han fick ta emot priset som delades ut av Region Västerbotten / Länsstyrelsen Västerbotten vid invigningen av Västerbottensveckorna på Grand Hôtel förra veckan.

– Det känns fantastiskt kul att få detta pris! Det är enorm ära med tanke på alla de duktiga forskare som finns i Västerbotten. Att bli utvald bland alla dessa betyder givetvis väldigt mycket, samtidigt så underlättas en sådan här bedrift när man får jobba tillsammans med duktiga kreativa människor. Min forskargrupp har en stor del i det här priset, säger Andreas Sandström.

Nu är han åter på labbet, där det liksom i dag blir många sena kvällspass.

Andreas Sandström har tillsammans med sin forskargrupp utvecklat en tunn film som lyser när den kopplas till en strömkälla. Den är dessutom fri från miljöskadliga tungmetaller som annars återfinns i dagens lågenergilampor. Den nya tekniken gör det möjligt att i en framtid trycka tapeter med lysande mönster, eller att få hela innertaket att avge ett behagligt och naturligt ljus.

Stipendiesumman på 30 000 kronor kommer Andreas Sandström använda till fortsatt produktutveckling.

– Pengarna kommer jag att spendera på roliga projekt inom företaget Lunavation där jag jobbar på halvtid, säger han.

Juryns motivering:

Andreas Sandström är en ung och kreativ innovatör som lyckats framställa en produkt inom ett område där inte mycket har hänt sedan Edison uppfann glödlampan. Andreas Sandström har tagit fram en produkt med potential att nå en världsmarknad.

Fakta Lunavation:

Lunavation ägs av Ludvig Edman, Umeå, och Nathaniel Robinson, Linköping. Vd heter Christoffer Hansson. Information om företaget finns på: www.lunavation.com

Redaktör: Ingrid Söderbergh