"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2010-06-03

Guldmyra till skogsplanteringsmaskin

NYHET Anna Karin Bergkvist, som läst masterprogrammet i produktdesign vid Designhögskolan, har tilldelats priset Guldmyran för sitt examensarbete. Målet har varit att skapa en miljövänlig planteringsmaskin för 2030.

Anna-Karin Bergkvists projekt heter "Conceptual tree planting machine". Skogsplantering är ett av få moment inom skogsindustrin som i huvudsak utförs för hand. Det är ett hårt arbete, och dessutom har det blivit svårt att finna personer som är villiga att utföra det. De få planteringsmaskiner som finns är fortfarande för ineffektiva och oflexibla, maskinernas storlek leder också till onödiga skador på miljön. Anna-Karin Bergkvists lösning är en fyrbent planteringsrobot som är utrustad med en planteringsarm och ett planteringshuvud. Examensarbetet är genomfört i samarbete med Husqvarna AB.

Priset består av en Guldmyra i 24 karat, tillverkad av den internationellt erkände silverkonstnären Olle Olsson i Stockholm, samt ett diplom och en prissumma på 5000 kronor. Guldmyran delas ut av Myra Industriell Design.

Redaktör: Karin Wikman