Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 17 jun, 2016

Hjärnfonden ger Umeåforskare 3,5 miljoner kronor i forskningsanslag

NYHET Sex forskare vid Umeå universitet får dela på 3,5 miljoner kronor för forskning om bland annat ALS, Parkinsons sjukdom och stroke. Hjärnfonden delar i veckan ut sammanlagt 50 miljoner kronor till 78 svenska forskningsprojekt. Forskargrupper inom neurovetenskap vid svenska universitet får ett- och tvååriga forskningsanslag om 500 000 kronor per år.

Hjärnfondens forskningsanslag går till sex forskargrupper vid Umeå universitet:

  • Peter Andersen, ALS
  • Patric Blomstedt, utvärdering av DBS för essentiell tremor
  • Thomas Brännström, ALS
  • Lars Forsgren, Parkinsons sjukdom
  • Charlotte Häger, Stroke
  • Jan Malm, behandling med neurokirurgi

Studie ska undersöka om japanskt robotskelett kan hjälpa strokedrabbade att gå igen

En av Umeåforskarna som tilldelas forskningspengar är Charlotte Häger på Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering. Charlottes forskargrupp får Hjärnfondens stöd för att studera om ny avancerad teknik i form av ett yttre enbens-stödskelett (även kallat HAL-systemet) kan hjälpa personer som drabbats av stroke att återfå sin rörelseförmåga.

– Jag är enormt glad för det här stödet från Hjärnfonden som möjliggör forskning som kan vara av stor betydelse för personer som ofta inte får mycket stöd för fortsatt rehabilitering och där det också kan finnas betydande samhällsvinster genom minskad vårdkonsumtion, säger Charlotte Häger.

Läs mer om Charlotte Hägers forskningsprojekt på Hjärnfondens hemsida:
http://www.hjarnfonden.se/2016/06/kan-3d-teknik-och-robotskelett-hjalpa-strokedrabbade-att-aterfa-rorelseformagan/

Länk till pressmeddelande med mer information om Hjärnfondens forskningsanslag: http://hjarnfonden.mynewsdesk.com/pressreleases/japanskt-robotskelett-kan-hjaelpa-strokedrabbade-i-umeaa-att-gaa-igen-1444631

Redaktör: Daniel Harju