"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2013-05-20

Höstbilder från elever i Västerbotten kartlägger klimatförändringar

NYHET Gör klimatförändringarna att hösten kommer senare i Västerbotten? Nu söker forskare skolelever som kan ta bilder och rapportera in när träden ändrar färg. Syftet är att kartlägga hur klimatet påverkar växtsäsongen och hur hösten utvecklas i Sveriges avlånga land. Massexperimentet är en del av vetenskapsfesten ForskarFredag.

Höstförsöket ska lägga grunden för ökad kunskap om huruvida klimatet påverkar och förändrar säsongerna. Elever i landets skolor tar under september – oktober höstbilder och rapporterar till forskarna, som hoppas få svar på frågor som: Påverkas lövträd olika av ett förändrat klimat? Hur skiljer det sig åt mellan olika delar av landet? Finns det höst-gener? Kan vi använda satelliter för att följa höstens utveckling?

Massexperimentet går ut på att dokumentera utvecklingen av höstlöv, eleverna väljer själva sitt lövträd och rapporterar dess status. Bilder och rapporter analyseras sen av forskarna. Huvudansvarig är Kjell Bolmgren, växtekolog vid Sveriges lantbruksuniversitet som undersöker klimatförändringens effekter på olika arter genom att jämföra elevernas data med historiska data.

– Det är lika viktigt att förstå hur hösttecknen påverkas som vårtecknen, men vi har alldeles för lite data om hösten. Därför är det en enastående möjlighet att få samarbeta med elever från hela landet på detta sätt, säger Kjell som utformat Höstförsöket i samarbete med Vetenskap & Allmänhet, VA.

Elevernas ges möjlighet att arbeta tillsammans med ytterligare två forskargrupper. Stefan Jansson, växtgenetiker vid Umeå universitet, kommer att analysera höstlövsutveckling kopplat till gener hos asp, medan Lars Eklund, naturgeograf vid Lunds universitet, tolkar höstlövsutvecklingen i satellitbilder med hjälp av elevernas data.

Det är femte året som vetenskapsfesten ForskarFredag genomför massexperiment där skolelever samlar in data. Alla skolor i Sverige och elever i alla åldrar är välkomna att medverka. Deltagande är kostnadsfritt. Resultaten och slutsatser publiceras i början av 2014.

– Utöver att kunskapen om klimatfrågan ökar hoppas vi att medverkan i Höstförsöket ger eleverna en inblick i hur forskning går till och gör dem nyfikna på forskaryrket, säger Cissi Billgren Askwall, generalsekreterare vid Vetenskap & Allmänhet, som samordnar ForskarFredag.

Höstförsöket är en del av ForskarFredag som äger rum den 27 september. I år kan allmänheten på 27 orter runtom i Sverige prova på forskning, experimentera, undersöka och träffa forskare. I Umeå är barn och vuxna välkomna att prova på forskning, experimentera, undersöka och komma forskare nära i Umevatoriet.

EU-kommissionen har utlyst fjärde fredagen i september till Researchers’ Night, över hela Europa. I Sverige kallas dagen ForskarFredag. Arrangör av ForskarFredag Umeå är Umevatoriet, som drivs av Umeå universitet och Umeå kommun.

ForskarFredag och massexperimentet samordnas av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av EU-kommissionen, Vetenskapsrådet och VINNOVA. Mer information finns på www.forskarfredag.se

Kontakta gärna:

Annika Kjellson Lind, projektledare ForskarFredag Umeå,
Umeå universitet, 090-786 69 32, annika.kjellsson-lind@umu.se

Karin Larsdotter, projektledare ForskarFredag Sverige,
Vetenskap & Allmänhet, 070-255 38 91

Kjell Bolmgren, forskare vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, kjell.bolmgren@slu.se, 0730-67 03 65

Redaktör: Camilla Bergvall