"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2019-12-12

Möten kring kolonial historia och samtida kulturarv

NYHET Under veckan har Etnologi vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper arrangerat workshops om kolonial historia och samtida kulturarv. Där har bland annat gästforskaren Anne Gustavsson deltagit.

Institutionen gästas av Anne Gustavsson, fil. doktor i socialantropologi, och postdoktor vid Universidad Nacional de San Martin (UNSAM) (samt CONICET, Buenos Aires, Argentina). Hon bedriver forskning om hur svenskt arkivmaterial kan repatrieras på ett symboliskt sätt till lokalbefolkning och urfolksgrupper i regionen El Chaco i Argentina. Under sitt besök berättade Gustavsson om sin forskning samt deltog i workshops med deltagare från Institutionen för kultur- och medievetenskaper. 

I sin avhandling, framlagd vid UNSAM, har Anne Gustavsson studerat hur ett visuellt material, som filmats av svenska upptäcktsresande under 1920-talet och som idag återfinns på Världskulturmuseet i Göteborg, kan återbördas till El Chaco. 

Filmvisningar med ättlingar till urfolksgrupper

Gustavsson har arbetat med en metod där hon haft filmvisningar och diskussioner med ättlingar till de urfolksgrupper och kolonister som filmades av de svenska upptäckarna. I sin pågående forskning studerar Gustavsson liknande teman och symbolisk repatriering till andra grupper av urfolk i norra Argentina.

Anne Gustavsson har bott i Argentina i 20 år. Mer information om Gustavsson och hennes publikationer hittar du på Universidad Nacional de San Martin's hemsida.