"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2013-06-04

Idrottsexperter talar på internationell konferens i Umeå

NYHET Den 11-14 juni arrangerar Umeå universitet en stor idrottskonferens – FISU Rectors’ Forum. Då diskuteras vilken betydelse universitetsidrott har för akademin och för samhällets tillväxt. Bland huvudtalarna återfinns bland annat Arne Ljungqvist, en av världens främsta experter på dopningsfrågor.

– Umeå universitets starka idrottsprofil skiljer oss från många andra universitet, och jag ser därför idrotten som en tillväxtfaktor både för Umeå och för universitetet. Vi hoppas på en intressant konferens där människor från hela världen får träffas och utbyta idéer, säger Lena Gustafsson, rektor vid Umeå universitet.

De medverkande talarna kommer från Sverige, Australien, Japan, Ryssland, Belgien, Storbritannien, USA och Kanada.

Några av talarna är:

•Professor Arne Ljungqvist, en av världens främsta dopningsexperter. Utifrån sin enorma erfarenhet från uppdrag som ordförande i Riksidrottsförbundet, rektor på GIH i Stockholm och ledamot av Internationella olympiska kommittén kommer han att prata om mötet mellan akademin och idrotten; ett möte som inte alltid är oproblematiskt då akademiker och idrottare med helt olika bakgrund ändå måste försöka finna en gemensam plattform.

•Baronessan Sue Campbell är sedan många år intimt förknippad med Team Great Britain och brittisk elitidrott. De exempellösa framgångarna i samband med OS i London 2012 var ingen slump utan resultatet av ett långsiktigt arbete för att utveckla elitidrotten i nära samarbete med universitet och högskolor. Lärdomar från detta kommer att utgöra ett centralt tema i hennes föreläsning.

•Martin Doulton, föreståndare för ett av Australiens främsta idrottsinstitut kommer att berätta om hur de arbetar för att ge studenterna vid Monash University bästa möjliga förutsättningar att kombinera sin akademiska karriär med elitidrottskarriären – det som går under namnet dubbla karriärer.

•Riksidrottsförbundets elitidrottschef Peter Mattsson och utbildningsansvarige Kent Lindahl kommer i samband med konferensen att berätta senaste nytt från arbetet med att skapa så kallade Riksidrottsuniversitet (RIU) i Sverige. Riksidrottsstyrelsen har nämligen bestämt att ett antal RIU ska skapas och vara verksamma från 2014. Ett utmärkt exempel på konferensens tema där just mötet mellan akademin och idrotten står i fokus.

Se hela programmet på:
http://www.trippus.se/eventus/userfiles/34285.pdf

Tider för intervjuer med talare:

Arne Ljungqvist: Ev. 13 juni mellan kl. 13:15-14:00
14 juni mellan kl. 10:00-11:00

Sue Campbell:
12 juni: kl. 13:00-13:30

Martin Doulton:11 juni: ca kl. 14:0012 juni: kl. 14:30-15:00
13 juni: kl. 10:00-10:30, 14:45-15:15

Peter Mattsson och Kent Lindahl
13 juni: kl. 14:45-15:15

Plats: Designhögskolan, Konstnärligt Campus

Deltagare: Deltagare under konferensen är universitetsrektorer, personer från universitetsledning eller andra universitetsrepresentanter. Vidare kommer representanter från internationella studentidrottsförbund att närvara.

Konferensen sker i samarbete med Sveriges Akademiska Idrottsförbund (SAIF) samt FISU (Internationella studentidrottsförbundet), Umeå kommun och Västerbottens Idrottsförbund.

Mer info om konferensen och talarna:

För mer information, kontakta gärna:Maria Eliasson, Idrottshögskolan, Umeå universitet
Telefon: 070-415 65 40

eller

www.rectorsforum2013.com

Redaktör: Eva Stoianov