"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2018-02-21

Interaktiv ljudkonst av Anders Lind visas i Berlin

NYHET LINES - Interaktiv ljudkonst av Anders Lind, konstnärlig lektor vid Institutionen för estetiska ämnen, Umeå universitet, visas nu i Berlin.

Anders Lind Foto: Per Melander

Utställningen är skapad inom ramen för ett konstnärligt forskningsprojekt och syftar till att undersöka interaktiv ljudkonst som plattform för musikaliskt samspel med människor oavsett musikalisk bakgrund, där barn i förskoleåldern varit en målgrupp.

Med verket LINES utforskar Anders Lind linjer som musikaliska instrument. Linjer på väggar, golv och hängandes i tak i kombination med sensorer och elektronik bildar tre unika musikinstrument. Inga musikaliska förkunskaper krävs, samtidigt som den redan invigde musikskaparen eller musikern hittar nya utmaningar och möjligheter med instrumenten.

– LINES är medverkandekonst som med fördel utforskas i grupp, men som även kan upplevas på egen hand. Ambitionen är att med verket skapa en plattform som möjliggör nya former för musikaliskt samspel, ett utforskande av nya konstnärliga uttryck samt ger upplevelser som inspirerar och berör, säger Anders Lind.

LINES premiärvisades på Västerbottens museum i Umeå under hösten 2016 och har under sommaren 2017 visats i på Nordens Hus i Reyjkjavik. Nu visas det på Felleshus vid de Nordiska ambassaderna i Berlin fram till 15 april.

Vernissaget den 8 februari var välbesökt med ungefär tvåhundra besökare. I anslutning till utställningen skapas även ett dansperformance av Berlin-koreografen Canan Erek, där tre dansare undersöker LINES, som plattform för nya ljudliga och kroppsliga uttryck. 

Länk till LINES i Felleshus

Videolänk från vernissaget i Berlin

Kontakt: 

anders.lind@umu.se, tel. 090-786 74 53

Redaktör: Per Melander