"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2019-03-07

Internationell topprankning för jämställdhet vid Umeå universitet

NYHET En enhet vid Umeå universitet är en av 14 institutioner i världen som får högst rankning – ”top performer” – för sitt jämställdhetsarbete. Betyget ges av initiativet Global Health 50/50 och handlar om allt från möjligheter att förena arbete med föräldraskap till hur man jobbar mot sexuella trakasserier.

Text: Ola Nilsson

– Jätteroligt. Men vi ska naturligtvis inte slå oss till ro med det utan fortsätta arbeta med att alla ska ha samma möjligheter och behandlas med respekt, säger Peter Byass, professor i global hälsa vid Umeå universitet.

Det är en forskningstidskrift, Global Health Action, som redigeras vid Umeå universitet som har ingått i den internationella bedömningen. Fem medarbetare vid Institutionen för epidemiologi och global hälsa arbetar under Peter Byass ledning med tidskriften. Även om de strängt taget inte är mer än en dryg promille av Umeå universitets alla anställda, gäller rankningen frågor som regleras gemensamt för alla medarbete vid Umeå universitet. Därför kan betyget i någon mån ses som ett kvitto för hela universitetets jämställdhetsarbete.

Totalt 198 institutioner runt om i världen har bedömts, och av dessa har alltså bara 14 fått högsta betyg. Bedömningsgrunderna gäller bland annat jämställdhet i beslutande organ, lönesättning, jämställdhetspolicy och arbete mot sexuella trakasserier.

Den 124-sidiga rapporten från Global Health 50/50 presenteras vid en ceremoni i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

Till Global Health 50/50:s webb med rapporten Equality Works

Till tidskriften Global Health Action som redigeras i Umeå