Hoppa direkt till innehållet

Kakor

För att kunna chatta behöver du tillåta att Microsoft Dynamics använder kakor.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 26 apr, 2018

Invigning för vinnande konstverk på Juridiska institutionen

NYHET Onsdagen den 25 april invigdes Juridiska institutionens nya konstverk av Carolina Andreasson, konstnär och student på Konsthögskolan, som tog hem segern i institutionens konsttävling. Verket Fem ting är skapat speciellt för sin plats, och innehåller flera symboler som vi förknippar med juridik och rättvisa.

Carolina Andreasson, konstnär och student vid Konsthögsolan som skapat verket Fem ting, foto: Sofia Strömgren. 

– Jag jobbar ofta på temat samvete i min konst, och det passar ju perfekt till platsen. Jag gjorde research om mytologin som finns kring juridik och tog fram ett slags tankekarta med fem symboler som man ofta förknippar med juridik eller rättvisa: vågen, ögonbindeln, spegeln, svärdet och ormen. Jag ville också få miljön att kännas lite mindre korridorlik, och tänkte mycket på ljuset, säger Carolina Andreasson.

Tävling bland konststudenter

Juridiska institutionens samarbete med Konsthögskolan inleddes redan 2012, då universitetets rättegångssal skulle inredas, berättar Ulf Israelsson, lektor och biträdande prefekt.
– En kollega hade kontakter på Konsthögskolan och föreslog att vi skulle höra av oss till dem. De nappade på idén, och Micael Norberg på Konsthögskolan tog tag i projektet. Den gången var det tre studenter som lämnade förslag, och vi valde ett som vi blev väldigt nöjda med.

Andreassons konstverk, foto: Per Melander. 

Några år senare aktualiserades frågan igen, då man beslutat att ta bort en rad anslagstavlor som inte längre användes i en korridor. Någon föreslog att man skulle ordna en ny tävling bland konststudenter, och den här gången fick man in ett tiotal förslag. Efter två omröstningsomgångar stod Carolina Andreasson som segrare med sitt platsspecifika verk Fem ting.– Vi är vanliga svenssons, och har ingen expertkunskap i ämnet, men alla har ju åsikter om konst och personalen har varit väldigt engagerad. Alla de deltagande studenterna gjorde imponerande presentationer, och det här verket tilltalade oss särskilt. Det har ju också en tydlig koppling till institutionens verksamhet, säger Ulf Israelsson.
– Det har varit väldigt roligt och lärorikt att jobba på det här sättet, och jag tror att jag kommer att ha mycket nytta av den här kunskapen om jag får tillfälle att skapa offentlig konst i framtiden, berättar Carolina Andreasson.

Ett lyckat samarbete

Michael Norberg vid invigningen, foto: Sofia Strömgren.

Invigningen onsdagen den 25 april var välbesökt och konstverket uppskattas av såväl personal som studenter. – Jag tycker att det blev bra och symbolerna är väldigt fina, säger Sara Lyrenäs, lärare vid Juridiska institutionen.
– Jag tycker att det blev jättebra. Det är framförallt kul att det finns ett konstverk i korridoren, ofta är det ju bara rätt tråkiga anslagstavlor. Det är också väldigt fint att lamporna lyser upp istället för en mörk korridor, det sticker ut, säger Jonas Sankala, student vid Juridiska institutionen.

Efter två framgångsrika samarbetsprojekt frågar man sig om Juridiska institutionen kommer att anordna fler konsttävlingar för studenter i framtiden?
– Omöjligt är det inte – vi har en till vägg! säger Ulf Israelsson.

Foto: Per Melander och Sofia Strömgren.

Redaktör: Jessica Larsson Svanlund och Sofia Strömgren