"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2015-09-23

It-företag i närkontakt med studenter

NYHET Det är trångt bland montrarna när it-företag möter studenter på Umeå universitet. Rekordmånga företag är i år med under den så kallade Karriärdagen. Behovet av nya medarbetare är stort och intresset för att träffa kanske blivande medarbetare är på topp.

Det märks att Umeå blivit en het it-stad. Aldrig har så många it-företag valt att vara med när Umeå universitet bjuder in till den årliga Karriärdagen då företag får möta studenter som läser Datavetenskap och Interaktionsdesign. Tillsammans är det 23 företag som för en dag ställer upp med personal, montrar och affischer för att berätta om sin verksamhet och knyta kontakt med kanske blivande medarbetare.

En väg till jobb

Bland de många hundra studenter som kommit för träffa företagen finns Frida Stenebo som är inne på sluttampen av sin kandidatutbildning i datavetenskap. I våras gjorde hon sitt examensarbete om öppet API i banker och nu i höst avslutar hon med några sista kurser. Karriärdagen har hon varit med på förut men den här gången är det lite annorlunda, lite mer skarpt läge. Nu vill hon höra vilka jobb som företagen kan erbjuda henne.

– Jag har pratat med ett företag här om en konkret öppning. Men det gäller att hitta rätt för både mig och företaget. Allt beror på om det klickar med de som är här och de som jag pratar med, säger Frida Stenebo innan hon går vidare till fler montrar för att prata med några företag som hon ännu inte hunnit träffa.

Bredden bland företagen är stor. Här finns de stora konsultbolagen med hundratals anställda, men också de mindre företagen som utvecklat en egen produkt eller tjänst. Simuleringar, medicinsk tillämpning, säkerhetstjänster, finansiell it, media och dataspel är några branschområden som finns representerade.

Ger mersmak

Ett av företagen som finns med under dagen är Mopssys från Örnsköldsvik. Företaget har specialiserat sig på it-system till massa- och pappersindustrin och har kontor i såväl Örnsköldsvik som Vancouver, Kanada. Det är första året som företaget medverkar på Karriärdagen, något som redan ger mersmak, tycker Tomas Sandin, försäljningschef.

– Det är spännande att möta hungriga ivriga studenter. På förmiddagen var det förstaårsstudenter och gymnasiet som var här. Det var trevligt, de är nyfikna även om de ännu inte vet riktigt vart de ska ta vägen. De som kommer nu på eftermiddagen är mer inriktade på exjobb och traineejobb. 

– För oss är det viktigt att vara här. Umeå och Övik har väldigt mycket nytta av varandra. Vi sitter på industrier och mycket produktutveckling och här i Umeå produceras studenter.

– Och det är inte långt mellan oss. Bara 47 minuter med tåg, konstaterar Tomas Sandin med ett skratt. 

Stort intresse

Vid Tietos monter står Thomas Ingvarsson, mjukvaruutvecklare. Han är själv relativt ny i Umeå, flyttade upp från Halmstad för drygt ett år sedan och fick genast jobb hos Tieto där han nu jobbar med Ericsson som kund.

– Det är rätt storlek på stan. Man har tillgång till allt. Jag stormtrivs också med jobbet i ett crossfunktionellt team, agilt med utmaningar varje dag, säger Thomas.

Eftersom han är nyinflyttad är det första gången som han är med på Karriärdagen och han erkänner att han är imponerad av uppslutningen, inte bara av studenterna utan också av företagen.

– Det är jätteroligt att vara här med mycket intresserade studenter. Men också roligt med företagen. Alla företag här gör ju något som är intressant., säger han och tittar ut över vimlet i lokalen.

– Umeå känns verkligen som en it-stad. Det är något på gång här, säger Thomas innan han skyndar sig tillbaka till sin monter för att prata med fler studenter.

Karriärdagen arrangeras av Teknisk-naturvetenskaplig fakultet vid Umeå universitet i samarbete med MakeIT i Umeå.'

Bilden ovan: Frida Stenebo är snart klar med sin kandidatexamen i datavetenskap. På Karriärdagen vill hon nu höra vilka jobb it-företagen kan erbjuda henne.

Redaktör: Mikael Hansson