"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-06-09

Jetströmmar i Mars magnetskikt fascinerar forskare

NYHET Ett forskarteam från Umeå universitet och Institutet för rymdfysik i Kiruna har upptäckt att det finns jetströmmar i magnetskiktet vid Mars med hjälp av data insamlade av NASA:s rymdfarkost MAVEN. Det är första gången en sådan jet har hittats i magnetskiktet vid en annan planet än jorden. Resultaten publiceras i tidskriften Science Advances.

Text: Sara-Lena Brännström

En magnetskiktsjet är en klump av strömmande plasma i magnetskiktet. Den skiljer ut sig genom att vara snabbare eller tätare än omgivningen, ibland både snabbare och tätare. Magnetskiktet är den del av rymden där solvinden tvingas flyta runt en planet.

– Jetströmmar i magnetskikt har setts i närheten av jorden i 25 år och vi var riktigt nyfikna på om de kunde finnas någon annanstans, säger Herbert Gunell, lektor vid Umeå universitet, som lett studien.

NASA:s rymdfarkost MAVEN har legat i bana kring Mars sedan 2014, och den är till för att studera Mars atmosfär och dess växelverkan med solvinden.

– Före MAVEN var det bara kring jorden vi hade satelliter med instrument som är tillräckligt snabba för att kunna upptäcka jetar. Men det var inte självklart att vi skulle hitta dem på Mars, eftersom det finns viktiga skillnader mellan de två planeterna. Till exempel är Mars mindre än jorden och saknar ett globalt magnetfält, vilket gör att magnetskiktet på Mars är mycket mindre än det på jorden. Trots skillnaderna vet vi nu att även Mars har magnetskiktsjetar, säger Herbert Gunell.

Vad gör de där jetarna på Mars?

– Vi har redan sett att magnetskiktsjetar genererar vågor och att de kan röra sig genom hela magnetskiktet och in i den region med starkare magnetfält som finns längre ner. Vi har just upptäckt att de finns på Mars, och det kommer att bli spännande att ta reda på mer om dem och vilken roll de spelar i växelverkan mellan Mars och solvinden.

Om den vetenskapliga artikeln

Herbert Gunell, Maria Hamrin, Sara Nesbit-Östman, Eva Krämer och Hans Nilsson. Magnetosheath jets at Mars. Science Advances, 2 Juni 2023, https://doi.org/10.1126/sciadv.adg5703

För mer information, kontakta gärna:

Herbert Gunell
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 63 85