"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-11-05 Uppdaterad: 2024-02-01, 07:36

Erkänd Umeå-forskare får 4 miljoner i anslag från Vetenskapsrådet

NYHET Johanna Björklund, forskare vid datavetenskapliga institutionen på Umeå universitet och medgrundare av IT-bolaget Codemill får nu 4 miljoner av Vetenskapsrådet för att utveckla sin forskning inom avancerad maskininlärning.

Text: Victoria Skeidsvoll

Vetenskapsrådet, Sveriges största statliga forskningsfinansiär, tilldelar nu Johanna Björklund 4 miljoner för sin forskning inom semantisk parsning av multimodal data. 

– Det känns riktigt roligt att få arbeta med dessa frågor under en längre tid. Projektet innehåller både praktiska experiment och teoretisk analys så vi kommer inte ha en tråkig minut. Förutsättningarna är dessutom ideala – vi har redan starka internationella samarbeten i gång och ämnet ligger perfekt i tiden, säger Johanna Björklund.

Djupare analys av mediedata

Idag kan datorprogram tolka röster, ansikten och rörelser och sätta den extraherade informationen i ett sammanhang. Johanna Björklunds forskning handlar om att gå ytterligare ett steg.

– Bryter vi ner projekttiteln “semantisk parsning av multimodal data” så betyder 'parsning' att vi översätter data till format som är lättare att hantera algoritmiskt. 'Semantisk', att vi fångar aspekter som är kopplade till mening och inte bara yta och 'multimodal', att datan består av kombinationer av bild, ljud, text, video, etc, säger Johanna Björklund.

– Sammantaget betyder det att vi utvecklar algoritmer för att representera innebörden i sammansatta mediaobjekt i ett format som passar sig för automatisk bearbetning.

Relaterade till media

Inom forskningen öppnar detta upp för djupare former av maskininlärning inom en bredd av områden relaterade till media, bland annat indexering och sökning i mediabanker, automatisk summering av olika typer av innehåll och kunskapsextraktion. 

– För industrin innebär det att vi kan automatisera traditionella arbetsflöden och i förlängningen skapa helt nya produkter och tjänster, säger Johanna Björklund.

Mer komplext och mångbottnat

Anslaget från Vetenskapsrådet betyder att Johanna får en miljon kronor per år fram till 2024. Hennes forskargrupp kan växa och även besöka internationella kollegor och få nya perspektiv.

 – Problemen vi adresserar är ofta mer komplexa och mångbottnade än vi tror. Kombinationen av klassiska statistiska metoder och den nya tidens neurala nätverk har mycket att ge – jag hoppas bli ordentligt förvånad minst en gång i veckan, avslutar Johanna Björklund.