Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 26 februari 2021)
AI, eller artificiell intelligens handlar om system och teknik som kan analysera sin miljö och mer eller mindre självständigt vidta åtgärder för att nå ett specifikt mål. Vid Umeå universitet har forskning och utbildning inom AI bedrivits sedan 1970-talet. Idag arbetar nära 100 forskare och lärare inom området AI och de finns på alla fakulteter – medicin, naturvetenskap, samhällsvetenskap och humaniora.
Många av våra AI-projekt sorterar in under större nationella forskningsprogram.
Läs mer om Umeå universitets forskning inom AI som spänner över en mängd områden.
Vad är AI och hur påverkar den redan i dag våra liv?
Arbetar för att stärka och utveckla forskning och utbildning inom AI vid Umeå universitet.
AI-baserade system kan bäddas in i hårdvaruenheter – du har säkert sett robotar inom industri, gruvor och lantbruk. AI finns även i autonoma fordon som drönare, självkörande bussar, dammsugare och gräsklippare och utvecklas snabbt inom vård och sjukvård.
AI-baserade system kan också vara mjukvarubaserade och t ex finnas inbyggt i våra smartphones, där AI räknar ut hur många steg vi tar eller svarar på frågor. Många företag och organisationer använder sig också av AI för att marknadsföra sig optimalt efter dina sökningar på nätet eller rikta information till dig, baserat på de kakor du accepterat. Andra exempel där AI används är röstassistans, tal- och ansiktsigenkänning och bildanalys.
På Umeå universitet har forskning och utbildning inom AI bedrivits sedan 1970-talet. Idag arbetar nära 100 forskare och lärare inom området AI och de finns på alla fakulteter – medicin, naturvetenskap, samhällsvetenskap och humaniora.
Just nu tittar våra forskare bland annat på hur man kan utveckla tekniken och göra den bättre, mer effektiv och tillförlitlig. Vi undersöker också hur man säkerställer att AI-teknik och system följer lagar, etiska riktlinjer och kan förklaras. Samtidigt studerar vi hur utvecklingen mot digitalisering och AI påverkar politik, utbildning, lagstiftning, arbetsliv och medier. Och vad innebär förändringarna rent idéhistoriskt, språkligt och kulturellt?
För att kunna förse samhället och våra studenter och yrkesverksamma med den kunskap som krävs har en stor och fakultetsövergripande satsning på AI initierats. Målet för de kommande tio åren är att AI går som en röd tråd genom alla våra vetenskapsområden.
Umeå universitet deltar i Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Programme, WASP, det största nationella forskningsprogram som någonsin finansierats av en privat forskningsstiftelse med målet att föra Sverige som land till en ledarroll inom AI.
Umeå universitet är också värd för och koordinerar det nationella forskningsprogrammet The Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program – Humanities and Society, WASP-HS.
Visionen är att nå ökad kunskap om möjligheter och utmaningar med AI och autonoma system med grund i excellent forskning inom humaniora och samhällsvetenskap.
Nätverk för dig som är intresserad av AI-frågor
Umeå universitet bygger ett nätverk av forskare, lärare, studenter och yrkesverksamma som vill lära sig, diskutera och samarbeta kring AI-relaterade frågor. UmeAI Network inkluderar seminarier, paneldiskussioner, kurser och andra aktiviteter. Varmt välkommen att delta!
Umeåforskare studerar grupper av robotar som interagerar med varandra och grupper av människor.
Chanh Nguyen har utvecklat metoder för att förbättra effektiviteten i så kallade Mobile Edge Clouds, MECs.
Prorektor Katrine Riklund är ordförande i rådet som ska stärka utvecklingen kring AI vid universitetet.
Doktorander lyfter fram AI inom humaniora och samhällsvetenskap.
Johanna Björklund och Simon Lindgren får 6 miljoner vardera från det nationella forskningsprogrammet WASP-HS.
Virginia Dignum är ny ledamot i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).
Nära 100 forskare och lärare vid Umeå universitet är engagerade i områden relaterade till AI.
Umeå universitet erbjuder bred utbildning inom artificiell intelligens.
Samarbeten i olika former är mycket viktigt för utveckling av AI.
Ny seminarieserie om det senaste inom artificiell intelligens.