"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2019-04-04

Kemidoktorand utvald till Nobelmöte i Tyskland

NYHET Varje sommar väljs en grupp unga forskare ut för att få träffa och diskutera vetenskap med Nobelpristagare vid Lindau Nobel Laureate Meeting i Tyskland. Casper de Lichtenberg, doktorand i biofysikalisk kemi vid Umeå universitet, är en av årets deltagare.

Text: Anna-Lena Lindskog

– Det är en chans man får en gång i livet, att få möjlighet att delta i ett möte med så många framgångsrika forskare, säger han. Jag får inte bara chans att träffa och lära av 41 olika nobelpristagare, utan också skapa ett nätverk med studenter från hela världen.

Lindau Nobel Laureate Meeting har hållits årligen sedan 1951. Mötena samlar nobelpristagare för att träffa nästa generations ledande forskare. 500-600 studenter, doktorander och postdoktorer väljs ut att delta genom en grundlig process. Mötena fokuserar växelvis på fysiologi och medicin, fysik och kemi. Dessutom hålls ett Lindau-möte om ekonomi vart tredje år. Årets möte pågår 30 juni-5 juli och tillägnas främst fysik. Viktiga teman är kosmologi, laserfysik och gravitationsvågor.

Casper de Lichtenberg är doktorand i professor Johannes Messingers forskargrupp med inriktning på artificiell fotosyntes. År 2017 flyttade Messinger huvuddelen av sin forskning till Uppsala universitet och de Lichtenberg följde med honom, men är fortfarande doktorand vid Umeå universitet.

de Lichtenberg studerar en specifik process i naturlig fotosyntes som kallas vattenspjälkning. Hans projekt är inriktat på att bestämma vilket av de vatten som sitter ihop med ett kluster av manganjoner som står för den aktiva reaktionen och så småningom blir syre. Han använder olika fysiska metoder såsom röntgendiffraktion- och emission, magnetisk resonansspektroskopi och masspektrometri.

Casper de Lichtenberg nominerades för att delta i Lindau Nobel Laureate Meeting av Ragnar Söderbergs stiftelse.

– Jag blev glatt överraskad över att bli utsedd att delta i mötet, eftersom urvalsprocessen är ganska strikt och mötets huvudfokus ligger en bit ifrån det jag gör, säger Casper de Lichtenberg. Jag ser väldigt mycket fram emot att få lära av nobelpristagarna. Det är så sällsynt att få höra dem själv berätta sina historier, så jag tror att det är det jag ser fram emot mest.

Läs mer om Lindau Nobel Laureate Meeting

För mer information, vänligen kontakta:

Casper de Lichtenberg, doktorand, Kemiska institutionen, Umeå universitet
Telefon: 0045-25484146
E-post: casper.de.lichtenberg@umu.se

Pressfoto för nedladdning