"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2015-01-21

Klart med ny föreståndare för Sliperiet

NYHET Marlene Johansson blir ny föreståndare för Sliperiet – Umeå universitets nya satsning på innovation och samverkan. Hon har sedan i september varit tillförordnad föreståndare. Den 1 februari kliver hon på som ordinarie.

– Vi är mycket glada över vår nya föreståndare. Marlene är en inspiratör och har ett stort engagemang för Sliperiet. Dessutom har hon en bred erfarenhet av samverkan och hennes forskning och undervisning ligger ämnesmässigt nära det nya uppdraget, säger Agneta Marell, vicerektor för samverkan och innovation samt ordförande i styrelsen för Sliperiet.

Marlene Johansson är universitetslektor vid Handelshögskolan, Umeå universitet, och har under hösten även varit tillförordnad föreståndare för Sliperiet på Konstnärligt campus. Där har hennes arbete varit inriktat på att bygga upp verksamheten med målet att Sliperiet ska fungera som en kreativ mötesplats för samverkan och innovation. Hon är väldigt glad över att få möjlighet att fortsätta utveckla Sliperiets innovationsmiljö.

– Vi är ett väldigt bra team av medarbetare på Sliperiet, och tillsammans med forskare, lärare, studenter, entreprenörer och kreatörer som finns i miljön skapar vi en kreativ kraft och lust att utveckla.  Vi satsar på att bygga en sammanhållen innovationsmiljö med studios och labb i gränslandet mellan det digitala och fysiska. I den här miljön erbjuder vi nu nya sätt att mötas och samverka med kreativa metoder och experimenterande som vi på olika sätt nu bygger in i miljön, säger Marlene Johansson.

Marlene Johansson disputerade i företagsekonomi 2012 vid Handelshögskolan, Umeå universitet. Hennes forskning är i dag bland annat inriktad på hur företag utvecklar sina affärsmodeller i innovationsdrivna branscher, strategiska allianser, samt hur innovationsstödsystem kan utvecklas för att stödja akademinära startups inom nya näringar. I sin undervisning fokuserar hon på entreprenörskap och affärsutveckling. Hennes pedagogiska insatser belönades med såväl den samhällsvetenskapliga fakultetens som Handelshögskolans pedagogiska priser 2010. 

Marlene Johansson bedriver även flera samverkansprojekt, bland annat tillsammans med Umeå kommun. Syftet är att öka studenters kreativitet, idéutveckling och möjligheter att starta och driva företag under och efter sin utbildning. I sin roll som tillförordnad föreståndare på Sliperiet projektleder hon ett samverkansprojekt om excellenta och interaktiva miljöer i samverkan med Linköpings universitet. Dessutom ingår hon i projektgrupperna för ytterligare två samverkansprojekt, ett om hur man utvecklar en entreprenöriell kultur och ett annat för en nationell innovationsagenda för 3D-printning.

Läs mer om Sliperiet

För ytterligare information, kontakta gärna:

Marlene JohanssonTelefon: 090-786 9948, 072-533 99 21
E-post: Marlene.johansson@umu.se
Högupplöst porträttbild

Agneta Marell, vice rektor för innovation och samverkan, Umeå universitetTelefon: 070-207 20 02
E-post: agneta.marell@umu.se

Redaktör: Karin Wikman