"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-05-06

Kliniskt stipendium till forskning om sorkfeber

NYHET Anne-Marie Fors Connolly vid Umeå universitet blir en av vinnarna av årets MIMS-Clinical Research Fellowship.

Text: Ola Nilsson

En internationell panel av kliniska forskare har tilldelat årets stipendier till Sara Gredmark Russ vid Karolinska Institutet och Anne-Marie Fors Connolly vid Umeå universitet för att undersöka hur olika virus infekterar mänskliga celler och orsakar sjukdom.

Stipendiet, MIMS Clinical Research Fellowship, erbjuder ett års forskningstid för forskningsgruppledaren och ytterligare två års forskningsstöd för anställning av postdok.

Sara Gredmark Russ är specialistläkare i infektionssjukdomar vid Stockholms Karolinska Universitetssjukhus.

Anne-Marie Fors Connolly är legitimerad läkare och ska påbörja en universitets-ST i Klinisk Mikrobiologi vid institutionen för klinisk mikrobiologi och Norrlands universitetssjukhus. Ursprungligen från Danmark och Irland, tog hon doktorsexamen vid Karolinska Institutet i Stockholm. Sedan pluggade hon till läkare och gjorde forskar-AT i Umeå.

Anne-Marie Fors Connolly kommer att inrätta en translationell forskningsgrupp för att förstå sjukdomen orsakad av Puumala orthohantavirus, hemorragisk feber med njursyndrom, känd i Sverige som sorkfeber.

Jämfört med andra hantavirusinfektioner är sorkfeber sällan dödlig, men doktor Fors Conolly har tidigare visat att det är en riskfaktor, till exempel för hjärtattack och stroke. Det finns inga läkemedel för att eliminera viruset, och målet är nu att identifiera sjukdomsmekanismer som förhoppningsvis kan leda till behandlingsstrategier, som också kan bli sätt att behandla andra blödarfebervirusinfektioner.

Fors Connolly kommer att använda MIMS-stipendiet för att samarbeta med Marta Bally från Wallenbergs center för molekylär medicin för att förstå hur en viral infektion kan förändra den inre ytan av blodkärlen som orsakar några av komplikationerna av sjukdomen. Fors Connolly har redan anställd en postdok, Dr. Chloé Jacquet, för detta projekt som kommer finansieras av MIMS.

MIMS, Molekylär infektionsmedicin Sverige, finansieras av Vetenskapsrådet för att främja nästa generation framstående forskare inom infektionsmedicin. Det är den svenska noden i ett större nätverk skapat av Europisk molekylärbiologiska laboratoriet, EMBL.

Till nyhet (engelska) på MIMS webb

Kontakt

Anne-Marie Fors Connolly
Övrig/annan befattning
E-post
E-post