"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2022-09-27 Uppdaterad: 2022-09-30, 10:56

Kognitionsvetaralumn fick alternativt nobelpris

NYHET Varje år delas det alternativa IgNobel-priset ut till forskning som först ska få dig att skratta och sedan tänka. 2022 tilldelades Daniel Lindh, alumn från Kanditatprogrammet i kognitionsvetenskap vid Umeå universitet, och hans kollegor priset för deras forskning om hur man mäter attraktion under dejter.

Text: Elin Andersson

– Det känns väldigt kul! Ingen förväntar sig att vinna IgNobel-priset, men det har gett väldigt mycket press och PR för labbet, och det är bara kul!

Daniel Lindh läste Kandidatprogrammet i kognitionsvetenskap 2010-2013. Efter utbildningen har han bland annat arbetat som lärare och doktorand vid University of Amsterdam, och han jobbar nu på Quin, ett företag i Amsterdam som sysslar med e-hälsa.

– Jag har massor av minnen från utbildningen i Umeå, där jag också träffade en av mina bästa kompisar. Mestadels hur otroligt roligt det var med det breda sortimentet av kurser, de underbara lärarna och alla sköna människor på programmet. Vi hade också vårt egna KogLab där vi spenderade mycket tid. 

Daniel Lindh och hans kollegor har tilldelats 2022 års IgNobelpris i kardiologi för sin studie Physiological synchrony is associated with attraction in a blind date setting. I studien har forskarna hittat bevis för att om två personer går på en första dejt och känner sig attraherade av varandra, så synkroniseras deras hjärtslag.

Den överraskande delen i vår studie var egentligen hur dåliga personer är på att gissa om deras dejting-partner gillar dom eller inte. Alla var på chansnivå!

– Det är en studie i social beslutsfattning och den baserades på att personer som känner varandra ofta tenderar att imitera varandras gester och språk. Ett labb i Leiden här i Nederländerna var intresserad av vilka fysiologiska signaler som kan förutse attraktion mellan människor, och tidigare har man där kunnat visa att synkronisering av pupillstorlek verkar leda till mer tillit mellan människor. Vår forskargrupp mätte alla möjliga externt synliga signaler, till exempel skratt, leenden, blickar etc. och via dem kunde vi inte förutse någon attraktion på en första dejt. Däremot kunde vi se att om personer som var på dejt synkroniserade signaler de hade mindre kontroll över, som hjärtslag och galvanisk hudrespons (en slags svettning), predicerade det attraktion. 

Redan efter några kurser under första året på Kandidatprogrammet i kognitionsvetenskap hade Daniel Lindh bestämt sig för att han ville forska. Därför anpassade han sin utbildning efter det.

– Jag byggde på med programmeringskurser under sommaren och jag valde alla mina valbara kurser för att kunna utveckla mina tekniska kunskaper. Det tycker jag är mer viktigt än att specialisera sig mot specifika forskningsämnen i början. Många av våra lärare vid Umeå universitet var forskare själva, vilket var väldigt inspirerande för mig. Jag gjorde sen min master i Amsterdam och efter det mina doktorandstudier i Amsterdam och Birmingham. Till den här prisbelönta studien har jag gjort mycket av analysen. Jag samlade också in data, skrev delar av artikeln och hjälpte till att övertyga reviewers. Jag tror vi hade 36 sidor med extra-analyser och svar till reviewers innan dom blev nöjda!

Svårt att bedöma partners känslor

Vad kan alla dejtingsugna då ta med sig från Daniel Lindhs forskningsresultat? Ja, kanske att man inte kan bedöma sin partners känslor så bra som man tror.

– Den överraskande delen i vår studie var egentligen hur dåliga personer är på att gissa om deras dejting-partner gillar dom eller inte. Alla var på chansnivå, vilket också var sant för neutrala observatörer som fick se inspelningar av dejterna efteråt. Vi är otroligt duktiga på att dölja våra intentioner, men tydligen inte bra nog att lura vårt elektrokardiogram!

Läs den prisbelönta studien Physiological synchrony is associated with attraction in a blind date setting

Läs mer om IgNobelpriset