"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2012-10-30

Konferens: Words and Matter, 8 – 10 november

NYHET Under tre dagar i november hålls internationell konferens med medeltidsforskare kring temat "Jungfru Maria i senmedeltida församlingsliv".

Plenarföreläsare vid konferensen är Miri Rubin som är en av världens ledande Mariaforskare. Hon är historieprofessor från Queen Mary, University of London. I hennes produktion märks Mother of God. A History of the Virgin Mary, en 500-sidig monografi.

Beat Kümin, professor University of Warwick, en av Europas ledande forskare på sockenkyrkor som även har skrivit om fylleri.

Nils Holger Petersen, professor Köpenhamns universitet, en välrenommerad forskare inom liturgi och medeltida kyrkomusik. En ofta inbjuden talare över hela Europa och USA.

Cathrine Oakes, professor, Kellog Collage, Oxford, konsthistoriker som bl.a. specialiserat sig på kontinentala Mariabilder.

Universitetsiblioteket kommer i samband med konferensen presentera en utställning med litteratur om Jungfru Maria och fördjupad information om deltagarna och deras forskning.

Arrangörer för konferensen är Imitatio Mariae-projektet och Umeå Group of Premodern Studies. Ambitionen med konferensen är att odla kontakter med internationella forskare och som en möjlighet att presentera ämnet. En del av konferensen kommer att gå av stapeln i HUMlab med visning av ett bildspel från Imitatio Mariae-projektet. Även för svenskt material att kunna sättas i jämförelse med kontinentalt och bidra till att föra fram intresset för svensk medeltid.

En av arrangörerna Jonas Carlqvist, professor, institutionen för språkstudier, berättar att det inte är en historisk konferens, inte en litterär, teologisk eller konstvetenskaplig:

– Konferensen är gränsöverskridande, ämnesöverskridande, för precis som jag och Miri Rubin menar, kan man inte bedriva medeltidsforskning ur ett snävt perspektiv, allt hänger ihop. För att förstå medeltidens väsen så måste man t. ex tolka saker som liturgi, konst, texter, historisk kontext tillsammans. Detta är tyvärr ännu väldigt ovanligt, men här i Umeå finns nu möjligheten.

Konferensen stöds av Riksbankens Jubileumsfond och Marcus Wallenbergs stiftelse.

Läs mer om Words and Matter på konferensens webbsida

Redaktör: Per Melander