"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2017-07-20

Konsthögskolans rektor till chefsjobb i Zürich

NYHET Swetlana Heger-Davis, rektor för Konsthögskolan vid Umeå universitet, har utsetts till chef för enheten Konst & Media vid konsthögskolan i Zürich i Schweiz.

– Det känns spännande med en ny utmaning på ett transdisciplinärt och praktiskt inriktat lärosäte där man förenar konst, dans, drama, film, musik och design. I en byggnad stor som tre fotbollsplaner öppnar man för nya hybridformer av produktion, utbildning och konstnärlig forskning. Att få leda Konst & Media och få jobba med ett internationellt team med samtidskonstnärer är en stor ära, säger Swetlana Heger-Davis.

Redan 1 september ska Swetlana Davis tillträda den nya tjänsten som chef för Konst & Media vid ZHdK (Zürcher Hochschule der Künste). Hon kommer även att ingå i lärosätets ledningsgrupp. Umeå universitet inleder nu rekrytering av både rektor och professor till Konsthögskolan.

Swetlana Heger-Davis är sedan 2012 professor i Fri konst vid Konsthögskolan i Umeå, en av Konsthögskolans två professurer. Sedan januari 2016 är hon också Konsthögskolans rektor. Hon föddes under det stormiga 1968 i dåvarande Tjeckoslovakien.

Familjen flydde under 1980-talet från kommunismen och fick politisk asyl i Österrike, där Swetlana Heger-Davis utbildade sig vid universitetet för tillämpad konst i Wien. Hon har sedan ställt ut internationellt och tillbringat flera år i Japan, USA och Tyskland innan hon kom till Umeå.

– Jag kommer att sakna den professionella omgivningen vid Umeå universitet, det högt profilerade utställningsprogrammet vid Bildmuseet. Jag tar med mig erfarenheten att undervisa och leda en konstskola med begåvade och hårt arbetande studenter och medarbetare som har varit ett fantastiskt stöd för den skolans nya samtidskonstnärliga och internationella vision.

– Jag är samtidigt glad att ha kunnat bidra till en framgångsrik utveckling för Konsthögskolan. Under de senaste åren har två av våra studenter mottagit Fredrik Roos-priset, det högsta erkännandet för konststuderande i Sverige. Två studenter har fått Anna-Lisa Thomson-priset. Vi har deltagit i internationellt utbyte och konferenser i Thailand, Sydkorea, Hongkong, Italien och Tjeckien. Två tidigare studenter har kunnat praktisera vid The Carpenter Center for Visual Arts vid Harvard, som ett resultat av vårt nätverk.

– Ett stort tack för stöd och engagemang vill jag också rikta till våra externa partners, från Umeå kommun till HSB och Per Sörlen som vi har haft ett årligt återkommande Konst i det fria-projekt tillsammans med de senaste tre åren och som jag hoppas kommer att fortsätta, summerar Swetlana Heger-Davis sina år i Umeå, när det nu är dags att börja packa för flyttningen till Schweiz.

Till nyhet på ZHdK

För mer information, kontakta gärna

Swetlana Heger-DavisTelefon: 070-288 00 83
E-post: swetlana.heger-davis@umu.se

Åsa Karlsson SjögrenDekanHumanistiska fakulteten, Umeå universitetTelefon: 0721-429596
E-post: asa.karlsson.sjogren@umu.se

Foto: Marcus Gaab

Redaktör: Ola Nilsson