"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2025-05-19

Kontakter i Thailand öppnade dörrar för forskning om människohandel

NYHET En fråga från Evangeliska frikyrkan blev starten på ett ovanligt forskningssamarbete för statsvetaren Elisabeth Olivius. Med finansiering från Företagsforskarskolan och två ideella organisationer handledde hon ett doktorandprojekt om arbetet mot människohandel.

– En stor fördel med ett samarbetsprojekt är att partnerorganisationerna kan öppna dörrar och hjälpa en att få tillgång till intervjupersoner, miljöer och sammanhang som är viktiga för materialinsamlingen. Det är inte självklart om man forskar på egen hand, säger Elisabeth Olivius.

Hennes egen forskning rör sig vanligtvis i gränslandet mellan jämställdhet och genus samt fred och fredsbyggande. För ett antal år sedan var hon i Thailand för att göra fältarbete när hon blev kontaktad av en kollega som verkade inom Evangeliska frikyrkan och som ville få hjälp med metodträning och rapportskrivande i ett program mot människohandel.

Delar på kostnaden

Samtidigt jobbade Andreas Henriksson, som skulle komma att bli Elisabeths doktorand, som biståndspraktiker på Evangeliska frikyrkan. Deras vägar korsades och det gemensamma intresset för utvecklingsarbete och forskning födde idén om ett nytt projekt för att studera hur kristna hjälporganisationer arbetar mot människohandel.

– Jag såg utlysningen från Företagsforskarskolan och skrev en ansökan. Det är en väldigt förmånlig finansieringslösning för en institution, där Företagsforskarskolan och partnerorganisationerna delar på kostnaden för en doktorand, säger Elisabeth Olivius.

Fallstudier

För en ideell organisation är det inte alltid lätt att binda upp medel i fyra år. När Erikshjälpen kom in som medfinansiär blev projektet genomförbart – och ansökan beviljades. Doktorandtjänsten lystes därefter ut i öppen konkurrens. Andreas Henriksson, som redan hade varit involverad i diskussionerna och vars erfarenheter passade projektet väl, visade sig vara den bäst kvalificerade.

Forskningsprojektet bestod till stor del av fallstudier av kristna hjälporganisationers arbete i Thailand och Kambodja. Elisabeth tyckte att det var utmanande i början var att balansera de riktlinjer som finns för en forskarutbildning med Erikshjälpens och Evangeliska frikyrkans önskemål om hur projektet skulle designas, inte minst på grund av att forskning och biståndspraktik styrs av så olika logiker och tidsperspektiv.

– I praktiken tycker jag att det blev väldigt lyckat, men det tog lite tid i början att få en samsyn på vad som styr och vad som är syftet med forskningsprojektet. Forskningen måste vara fri och inte bara fokuserad på precis det som organisationen jobbar med – samtidigt som det måste vara en nytta för de som är med och betalar, säger hon.

"Känns meningsfullt"

När avhandlingen var färdig höll Andreas Henriksson flera seminarier och aktiviteter ihop med partnerorganisationerna.

– Det känns meningsfullt att se den här kopplingen till verkligheten. Att forskningsresultat får agera som inspirationskälla och diskussionsunderlag för praktiker som jobbar med frågorna och att resultaten blir användbara i deras verksamhetsutveckling. Jag tror också de känner sig stolta över att ha varit en del av en forskningsstudie, säger Elisabeth Olivius.

Om Företagsforskarskolan

Företagsforskarskolan vid Umeå universitet bygger på samverkan mellan universitet, forskare och företag eller organisation och syftar till att förena nytta för både samhället och den externa parten samtidigt som en utbildning av nya högkvalitativa forskare sker. Doktoranden får också ett skräddarsytt akademiskt kurspaket. Forskarskolan är öppen för alla discipliner och doktoranden har sin anställning vid Umeå universitet.

Läs mer på Företagsforskarskolans hemsida