"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2012-01-25

Krävande inspelning gav snygg musikvideo

NYHET Talangfulla bandet South & Maine vann P4 Västerbottens musiktävling Gulddunken 2011. Uppdraget att göra videon till deras låt Divine Retribution gick till tre studenter från Digital medieproduktion vid Umeå universitet.

Oskar Landfors, Kristoffer Olsson och Joel Andersson från Digital medieproduktion fick uppdraget av South & Maine att producera musikvideon till låten Divine Retribution. Resultatet blev strålande men visst var det en krävande snabb och tuff inspelning, berättar de tre studenterna.

– Det var delvis under kaos, skrattar Oskar Landfors. Vi ville ha en storyline men det fanns inte tid för det. Vi hittade en lokal och en lördag morgon åkte vi dit och började spela in.
Inspelning i garage

Inspelningen skedde i ett större garage, med två kameror, en på stativ och en på axelrigg. I högtalare spelades låten upp och bandet fick spela till musiken.

– Vi klev upp fem på morgon och jobbade till sex på kvällen, men trummisen skulle iväg på en annan spelning så vi hade honom med bara halva dagen, berättar Kristoffer Olsson.

– Och sedan blev det sommar och vi for till olika ställen så då fick vi jobba på distans, fortsätter Joel Andersson, som fyller i att de under hösten redigerat klart det filmade materialet så att videon kunde ha premiär strax före jul 2011.

Lärorik utmaning

Förutsättningarna kunde med andra ord ha varit bättre, men samtidigt blev det till en lärorik utmaning som Oskar, Kristoffer och Joel tvingades klara av, även fast det inte gick efter rätta mallen.

– I efterhand kan vi se att planeringen innan är det som var utmaningen för oss. Vi hann inte planera in alla vinklar och klipp, säger Joel Andersson, väl medveten om att resultatet blir bättre på så sätt, även om verkligheten inte alltid går att styra som man vill.

Resultatet av studenternas möda blev dock lyckat och själva är de mycket nöjda med musikvideon till Divine Retribution som nu finns ute på nätet.

– Man måste göra egna projekt vid sidan av för att bli bättre, förklarar Kristoffer Olsson som ett av argumenten för varför de gärna gör projekt på detta sätt utanför sina studier. För skarpa projekt där man samtidigt har ett ansvar gentemot beställaren är något man som student lär sig mycket av.

Redaktör: Mikael Hansson