"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2014-01-30

Kulturhuvudstadsåret invigs på lördag

NYHET ”Burning snow” är namnet på den ceremoni som innebär startskottet för Umeås europeiska kulturhuvudstadsår. På Umeälvens is ska samisk kultur möta dansare i hundratal och lysande helikoptrar. Umeåbor och besökare kan se showen från älvstranden, övriga kan ta del av invigningen via internet.

Invigningsområdet på Umeälven har byggts upp under veckan.
Foto: Håkan Larsson

På lördag, 1 februari, invigs Umeås kulturhuvudstadsår. Den officiella invigningsceremonin ”Burning Snow” äger rum på Umeälven i centrala Umeå mellan 17:00 och 18:00, med plats för åskådare i och kring Rådhusparken.

Invigningsshowen genomsyras av ett samiskt tema och innehåller en blandning av konstnärliga uttryck, från musik och dans till en avancerad ljusshow med inslag av pyroteknik.

Sveriges Television kommer att sända hela showen live på webben, dels på svenska och dels på samiska. Dessutom direktsänder SVT2 ett timmeslångt program från Rådhustorget 21:30 på lördagskvällen.

Medskapande inslag

För den som befinner sig i Umeå är det under lördagen gratis att åka med lokalbussarna, medan centrum är avstängt för biltrafik.

En särskilt framtagen mobilapp för Umeå2014 är tänkt att förhöja besökarupplevelsen, under invigningshelgen har allmänheten fri tillgång till trådlöst internet i centrum. Dessutom uppmanas besökarna att ta med sig ficklampor eller annat som lyser, för att på så sätt bli delaktiga i invigningsceremonins ljusshow.

Mer information om invigningshelgen på umea2014.se

Länk till SVT:s webbsändning på svenska

Länk till SVT:s webbsändning på samiska

Redaktör: Jonas Lidström