Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 22 aug, 2017

Lenin går mot Oktober

NYHET Jacob Stridsman, lektor i historia vid Umeå universitet, föreläste om Lenin och Oktoberrevolutionen vid Haparanda Stadshotell den 12 augusti. Föredraget är en del av det aktuella lokalhistoriska projektet ”Världens nålsöga – Haparanda 1914–18”.

Under föredraget ”Lenin går mot Oktober” berättade Jacob Stridsman om ryska revolutionens bakgrund och förlopp med fokus på Lenin som spelade en i många stycken avgörande roll. Han diskuterade också de kontroverser som finns vad gäller synen på Oktoberrevolutionen, det vill säga bolsjevikernas maktövertagande i Ryssland.

Föredraget är en del av ett fyraårigt lokalhistoriskt projekt med titeln: Världens nålsöga – Haparanda 1914–1918. Mellan 2014 och 2018 uppmärksammas de för staden dramatiska förstavärldskrigsåren med olika aktiviteter som föreläsningar och historiska teaterpjäser. Haparanda var under den perioden den enda passagen mellan Ryssland och Västeuropa, vilket resulterade i en mycket omfattande trafik av både människor och post. Bland annat passerade Lenin genom staden på sin väg tillbaka till Ryssland från sin exil i Schweiz. Efter Stridsmans föredrag bjöds publiken även på en teaterdramatisering av Lenins resa.

Jacob Stridsman föreläser för en blandad publik
Jacob Stridsman föreläser vid Haparanda Stadshotell
Foto: Lasse Stenman, Haparandabladet

Läs mer om projektet Världens nålsöga – Haparanda 1914–1918

Redaktör: Sandra Olsson