Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 12 maj, 2020

Litteraturvetare gästar poesipod om Tranströmer

NYHET I antologin "Tranströmer och det politiska" undersöker åtta litteraturvetare från Umeå, Sundsvall och Åbo den Tranströmerska poesins förhållande till politiken. Samtidigt som Tranströmer hyllas som en av de främsta kritiserades hans poesi för att vara politiskt oengagerad. I samband med utgivningen av antologi gästade tre av skribenterna ”Örnen och kråkans poesipod” för att prata om boken.

Text: Jonas Vågström

Tomas Tranströmer är en av Sveriges mest betydande poeter genom tiderna. Samtidigt kritiserades hans poesi för att vara politiskt oengagerad. Är det möjligt att femtio år senare förstå kritiken, och stämmer det egentligen att Tranströmer hade kritikerkåren emot sig? I antologin "Tranströmer och det politiska" undersöker åtta litteraturvetare från Umeå, Sundsvall och Åbo den Tranströmerska poesins förhållande till politiken.

I samband med utgivningen av antologi gästade tre av bokens skribenter: Gustav Borsgård, Annelie Bränström Öhman och Anna Möller-Sibelius, aprilavsnittet av podcasten ”Örnen och kråkans poesipod” för att prata om boken och relationen mellan poesi och politik.

Här kan du lyssna på podden: Ornenochkrakan.se