"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2013-05-30

Litteraturvetare uttagen till elitsatsning

NYHET Litteraturvetaren Virginia Langum, Umeå universitet, har utsetts till en av totalt fyra Pro Futura-forskare – en spjutspetssatsning på humaniora och samhällsvetenskap. De forskare som utsetts förväntas tillhöra framtidens elit.

Programmet ger forskarna optimala möjligheter att forska i upp till sju år.
– Jag är väldigt glad över att ha blivit utvald till Pro Futura-programmet. Det är en fantastisk möjlighet för en forskare tidigt i karriären. Utmärkande för det här programmet är att det skapar en gemenskap bland de forskare som ingår och ett engagemang i varandras arbeten. Jag ser också fram emot att kunna fortsätta vid Umeå universitet, i synnerhet med forskargruppen för förmoderna studier och Institutionen för språkvetenskap. Jag flyttade hit i oktober 2011, och upplever att universitetet har varit dynamiskt och stödjande, säger Virginia Langum, postdoktor vid Umeå universitet.

Virginia Langum knöts till Umeå universitet 2011, samma år som hon avlade doktorsexamen i engelska vid Cambridge universitet. Hon har studerat medeltida litteratur och renässanslitteratur. Hennes analyser bygger på språkkunskaper i franska, så kallad old english, middle english samt klassisk och medeltida latin. Bland annat har hon studerat föreställningar om smärta och känslor samt syndabegreppet i litteraturen. Hennes studier visar att detta har många beröringspunkter med vår samtid. Genom att undersöka medicinska föreställningar i religiösa texter och religiösa föreställningar i medicinska texter studerar hon förhållandet mellan religion, medicin, etik och fysiologi.

Programmet Pro Futura skapades 1999 på initiativ av Riksbankens Jubileumsfond (RJ) och SCAS (Swedish Collegium for Advanced Study). I år nominerades 22 forskare, tio av dessa gick vidare till intervju och fyra har antagits till Pro Futura.

Pro Futura innebär ett stort kliv framåt i karriären för dem som utsetts. Många hinner under sin tid som Pro Futura-forskare bli professorer.
– Pro Futura är en av de mest ambitiösa satsningarna i hela Europa. Här ges unga lovande forskare stor frihet utan att släppas vind för våg, vilket annars är vanligt, säger Göran Blomqvist, vd vid Riksbankens Jubileumsfond i ett pressmeddelande.

De forskare som utsetts är, förutom Virginia Langum, lingvisten Elizabeth Coppock nominerad av Göteborgs universitet, ekonomhistorikern Rodney Edvinsson, som nominerades av Stockholms universitet, och utvecklingspsykologen Maarten van Zalk som föreslogs av Örebro universitet. De kommer att spendera tiden som Pro Futura-forskare vid framstående forskningsmiljöer som Swedish Collegium for Advanced Study eller liknande institut utomlands.

År 2005 utsågs Christer Nordlund, idéhistoriker vid Umeå universitet, till Pro Futura-forskare.

Läs mer om Pro Futura på Riksbankens Jubileumsfonds webbplatsLäs en intervju med Virginia Langum

För ytterligare information, kontakta gärna:

Virginia Langum, postdoktor vid Institutionen för språkstudier, Umeå universitet Telefon: 090-786 90 83
E-post: virginia.langum@umu.se
Webbsida

Högupplöst porträttbild

Redaktör: Karin Wikman