"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2005-03-23

Livräddande robot tävlar i internationell designtävling

NYHET Jens Andersson, magisterstudent på Designhögskolan vid Umeå universitet, har gått vidare i designtävlingen BraunPrize. Hans projekt, livräddarassistenten Rescue Buoy, har valts ut bland totalt 704 bidrag från 50 oilka länder.

Jens Andersson läser sista året på magisterutbildningen i avancerad produktdesign på Designhögskolan. Hans projekt Rescue Buoy har nu tillsammans med 70 andra bidrag gått vidare till etapp två i årets upplaga av tävlingen BraunPrize. Den slutgiltiga jurybedömningen kommer att äga rum den 6–8 juni.

Jens Andersson utvecklade Rescue Buoy under en projektkurs i höstas där studenterna fick utforska nya användningsområden för robotar.
– Efter att ha bott i USA ett år och sett alla stora stränder med livräddare, insåg jag hur svårt det måste vara att få en överblick över vattnet och att upptäcka en nödställd i tid. Jag pratade därför med en livräddarinstruktör och fick mer insikt i livräddarens problem, berättar Jens Andersson.

Hans livräddarassistent – Rescue Buoy – ligger i vattnet cirka 100 meter från stranden och övervakar vattnet. Bojen kan upptäcka rörelsemönster och när en person är i behov av hjälp flyttar den sig till den utsatta personen som kan hålla tag i bojen. Livräddarna på stranden ser tydligt var platsen är och kan åka dit och rädda personen. I vanliga fall är bojen ankrad och har en generator som tar tillvara vågenergin för att förse den med ström.

Syftet med designtävlingen BraunPrize är att främja unga designers. Företaget Braun vill på detta sätt lyfta fram betydelsen av industridesign och innovativa produkter som kan hjälpa människor i deras vardag.

Jens Andersson är 25 år gammal och kommer ursprungligen från Växjö. Just nu gör han sitt examensarbete i samarbete med SAS.

För ytterligare information, kontakta:

Jens Andersson, magisterstudent på DesignhögskolanTelefon: 0736-790271E-post: jens@jensandersson.com
Webbplats: www.jensandersson.com

Redaktör: Karin Wikman