"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-05-17

Lyckad konferens om idrott och forskning

NYHET Torsdagen den 16 maj arrangerade Idrottshögskolan konferensen Idrottshögskolans forskningsdag. Här möttes många medarbetare, studenter och deltagare från externa organisationer. Dagen bjöd på en stor mängd ny kunskap, föredrag, prisutdelningar och givande samtal.

Idrottshögskolans forskningsdag genomförs vartannat år och välkomnar alla med ett intresse för idrott. Konferensen samlade cirka 120 anmälda deltagare som fick ta del av allt ifrån muskelns betydelse för läkning av senor, gåfotboll för äldre i idrottsföreningar, behandling av psykisk ohälsa bland idrottare, högintensiv intervallträning för äldre, inkluderingsarbete i budo och kampsportsföreningar och tidig specialisering och fotbollsgymnasier, till huruvida vi kan förutse framtida idrottsprestationer.

Behovet av idrottsforskning

–Precis som vid tidigare arrangemang är intresset för att delta stort. Vårt samlade intryck är att det finns ett behov av och stort engagemang för den idrottsforskning som bedrivs på Umeå universitet, säger Ulrika Haake, föreståndare vid Idrottshögskolan.

Stefan Bergh, generalsekreterare på Riksidrottsförbundet och keynote speaker för dagen, inledde konferensen med att belysa idrottsrörelsens vägvalsfrågor och behovet av forskning.

– Vi lever i ett land med en fantastisk idrottsrörelse och där idrotten är väldigt viktig. Med hjälp av forskningsbaserad kunskap kan vi dels stärka och utveckla svensk idrott, dels få kunskap för att driva förändringsarbete, säger Stefan Bergh.

IKSU:s vetenskapliga pris för bästa presentation

Idrottshögskolans forskningsdag 2024 visade upp delar av den breda idrottsforskning som bedrivs vid Umeå universitet genom 16 populärvetenskapliga föreläsningar.

I slutet av dagen delade Marie-Louise Jarlenfors, VD och sportchef för IKSU, samt Anders Rebbling, styrelseordförande för IKSU, ut IKSU:s vetenskapliga pris till två föreläsare för bästa presentation under Idrottshögskolans forskningsdag. Inger Eliasson prisades med 6 000 kr för sin föreläsning ”Jag kanske kommer dö på fotbollsplanen men då är jag lycklig – om gåfotboll för äldre i idrottsförening ” och Ludvig Backman med 3 000 kr för sin presentation ”Muskelns betydelse för läkning av senor”. Inger Eliasson är universitetslektor och docent i pedagogik vid Pedagogiska institutionen, Ludvig Backman är docent och universitetslektor i fysioterapi och funktionell anatomi vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering.

Under Idrottshögskolans forskningsdag tilldelades dessutom Susanne Jidesten Idrottshögskolans utmärkelse Årets Idrottsalumn 2023 för sitt gedigna arbete med att utveckla svensk idrott. Läs mer här.

God samverkan

Idrottshögskolan kan sammanfatta Idrottshögskolans forskningsdag 2024 som en mycket lyckad konferens.

–Tack till alla inblandande! Tillsammans bidrog alla föreläsare och deltagare till en trevlig och lyckad dag. Vi hoppas vi ses på nytt vid Idrottshögskolans forskningsdag 2026, säger Ulrika Haake.