"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-08-17 Uppdaterad: 2023-12-21, 10:12

Umeåforskning kring beslutsångest väcker intresse

NYHET På lördag 19 augusti medverkar Linus Andersson, docent i psykologi, i radioprogrammet och podden ”I hjärnan på Louise Epstein”. Avsnittet kommer att handla om beslutsångest och övriga medverkanden är Ola Hermanson, professor i neurovetenskap samt Maria Farm som är psykolog, psykoterapeut och författare.

"I hjärnan på Louise Epstein" är en podd och radioprogram på Sveriges Radio med syftet att på ett underhållande sätt lära känna hjärnan bättre för att förstå mer om oss själva och tiden vi lever i. Lördagens avsnitt kommer att handla om beslutsångest. 

Hur kommer det sig att du medverkar i programmet ”I hjärnan på Louise Epstein”?

Jag blev tillfrågad eftersom jag och min forskargrupp forskar om vardagens beslutsfattande, i ett projekt vi kallar "Råda villrådiga". Den fråga vi försöker besvara är om det går att träna upp sin förmåga att fatta beslut. I projektet ingår även Linnea Karlsson Wirebring och Sara Stillesjö samt Gustaf Wadenholt som är projektledare.

Beslutsångest – går det att beskriva kort vad det innebär?

Tja, det är en bra fråga. Beslutsångest brukar beskrivas som en oro över de potentiellt negativa konsekvenserna av ett beslut. Det kan vara så att man övertolkar eller ältar risker, vilket kan leda till att man blir i det närmaste paralyserad. Oförmögen att fatta beslut. Beslutsångest har alltså en emotionell komponent, medan ett närliggande koncept som ”obeslutsamhet” inte har det på samma vis.

Visst hänger det här ihop med er forskning ”Råda Villrådiga”?

På sätt och vis kan man säga det. Jag vill inte säga att folk är dåliga på att fatta beslut. Däremot är det inte något man tränar på, och det är ju sällan man får någon återkoppling på de beslut man tar. Om man inte får återkoppling, hur kan man då veta om det blev att bra eller inte? Det i sig kan ge beslutsångest.

Vad är syftet med det projektet?

Syftet är att träna upp människors beslutsfattandeförmåga. Det kan verka som ett ganska ambitiöst, kanske till och med pretentiöst mål. Det vi däremot riktar in oss på är beslutsproblem där man faktiskt kan få återkoppling huruvida det var ett korrekt beslut eller inte. För att göra det hela lite roligare har vi gjort träningen i form av ett slags äventyrsspel.

Hur länge pågår projektet?

Vi har utvecklat materialet och gjort lite preliminära tester. Vi ska snart nu göra en ytterligare datainsamling, så det är en pågående studie.

Vad hoppas ni se för resultat av arbetet?

Vi hoppas förstås att vår träningsmetod ska fungera, och att folk faktiskt kan bli lite bättre på åtminstone en liten delmängd av vardagens beslutsproblem.

När kommer programmet att sändas?

På lördag den 19/8 kl. 14:30! Det ska också gå att nå på SR play samma dag.

Läs mer om projektet Råda Villrådiga

https://www.umu.se/fattabeslut