"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2009-02-12

Magnus Bard – Teckningar om samtiden

NYHET Tecknaren Magnus Bard, välkänd från sina skarpa och effektiva politiska satirer i Dagens Nyheter och som illustratör i många bokverk, visar teckningar, bildmontage och skisser på Bildmuseet.

Välkommen till vernissage på söndag 22 februari kl 14.00. Konstnären medverkar. Samtidigt öppnar ytterligare två utställningar på Bildmuseet: Florian Zeyfang – Slow Narration Moving Still och Britta Marakatt-Labba – Kosmos.

Den politiska satiren är inte längre så vanlig i svensk press. En av landets få satirtecknare är Magnus Bard, vars bilder för Dagens Nyheter fått stor spridning och uppmärksamhet. Sedan 1998 arbetar han som ledarsidans tecknare. Dag efter dag förser han läsarna med känsligt skarpsynta, tankeväckande och finurligt dubbelbottnade bilder som sätter fokus på komplikationer i aktuella samhällsfrågor. Sedan flera år tecknar han också för det fackliga organet Kommunalarbetarens ledarsidor. Han har även gjort illustrationer för ett stort antal bokverk och andra publikationer.

I utställningen på Bildmuseet visar Magnus Bard skisser, bildmontage och färdiga teckningar från de senaste åren. Han ger också en beskrivning av hur arbetsdagen för en politisk tecknare på en dagstidning kan se ut. Dessutom visas hans allra senaste bilder i ett bildspel, vilket fortlöpande uppdateras under utställningens gång.

Magnus Bard är uppvuxen i Vindeln i Västerbotten och bosatt i Vallentuna. Efter studier vid Anders Beckmans skola började han 1980 att arbeta som illustratör. Han tilldelades 2005 det Stora Svenska Illustratörspriset.

Utställningen visas på Bildmuseet fram till 26 april och är ett samarbete med Svensk Form Botnia. Utställningsidé: Anna Sjöberg.

För mer information, besök gärna Bildmuseets webbplats eller kontakta intendent Brita Täljedal, Bildmuseet,
via e-post eller tel 090-786 77 14