"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2016-01-25

Malin Rönnblom i Curie: "Och så var ordningen återställd"

NYHET "En av de maktrelationer som länge intresserat mig som forskare är den mellan stad och land. Att staden ständigt får symbolisera modernitet, utveckling och framgång medan landsbygden görs till bakåtsträvande och i behov av stöd", skriver statsvetaren Malin Rönnblom, gästbloggare hos Vetenskapsrådets tidning Curie.

Det som triggade reaktionen var programtexten för den panel hon förra veckan deltog i under Västerbottens-dagarna på Grand hôtel i Stockholm:

”Visionen i länet är starka, växande städer som lever i symbios med en uppkopplad landsbygd – en modern region som värnar och erbjuder variation och dynamik – i upplevelser likväl som geografi och demografi.”

"Det som jag hakade upp mig på var det outtalade men självklara urbana tolkningsföreträdet. Städerna är starka och växande, landsbygden är vadå? – uppkopplad? Vad blir det för typ av samspel när den ena parten endast kan vara uppkopplad till den andra?, frågar sig Rönnblom, som också ifrågasätter att ansvaret för den negativa bilden av perferin så ofta läggs på... periferin.

Läs hela bloggposten hos Curie

Redaktör: Michael Nordvall