Hoppa direkt till innehållet

Kakor

För att kunna chatta behöver du tillåta att Microsoft Dynamics använder kakor.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 25 maj, 2020

Kan mångbruket rädda glesbygden?

NYHET FILMPREMIÄR. Glesbygden blir allt glesare. Kan den räddas med björnsafari, bärjuice och byggnadsvård? Kan stressade stadsbor som söker lugnet vara lösningen? Dokumentärfilmen ”Guld och gröna skogar?” är en resa genom skogslandet där vi träffar företagarna som satsar på skogens mjuka värden.

Text: Annika Mossing

Kan mångbruk av skogen vara en del av lösningen när priserna på virke, spannmål och mjölk ständigt sjunker och infrastrukturen blir allt sämre för de som fortfarande bor på glesbygden. I filmen medverkar skogsägare och entreprenörer som berättar om villkoren för att bedriva verksamhet på landet.

Nästan alla vi pratat med ser en potential i till exempel natur- och kulturturism, men de är tveksamma till hur de själva ska kunna realisera idéerna. Många tycker att det är för dåliga förutsättningar för att bo och verka på landsbygden, säger Therese Bjärstig, som forskar om landsbygdsfrågor vid Umeå universitet och som medverkar i filmen.

Hon har tillsammans med sina forskarkollegor analyserat möjligheterna för mångbruk och formulerat råd till beslutsfattarna.

Filmen har premiär den 26 maj kl 19.00 och ses på SLU:s Youtube-kanal och på Facebooksidan #Vimåsteprataomskogen.

Guld och gröna skogar?