"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Detta p.g.a. skyddsåtgärder vid cyberattacken den 2 maj. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2008-06-02

Miljoner till bioteknikinkubatorn i Umeå

NYHET Umeå Biotech Incubator AB har i hård nationell konkurrens fått 6,9 miljoner kr i anslag för de kommande tre åren. Pengarna kommer från statliga Innovationsbron AB och ingår i en satsning på totalt 165 miljoner kr.

Umeå Biotech Incubator (UBI) är en specialiserad företagsinkubator med tillgång till egna våtlaboratorier och med uppgift att hjälpa forskare och entreprenörer inom områdenA bioteknik och "Life Science" att kommersialisera sina forskningsresultat och bilda nya bioteknikföretag. För närvarande finns 14 olika projekt i UBI. Några är i tidig utvärderingsfas medan andra har kommit längre och söker riskkapital för sin fortsatta utveckling. Nya lokaler för inkubatorn inreds för närvarande i Uminova Science Park med planerad inflyttning 1 september.

UBI startades 2003 som ett EU Mål 1-projekt och har därefter utvecklats vidare som ett bolag med stöd från ägarna, Umeå universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Umeå kommun och Västerbottens läns landsting. Nyligen fick UBI ytterligare medel från EU inom Mål 2.
– Det tar åtta-nio år att utveckla ett bioteknikföretag som kan generera vinst, säger Tor Ny, professor i medicinsk kemi och drivande inom inkubatorn.

Starten och de första åren är tuffa och då ser man inte till särskilt många finansiärer. UBI har till uppgift att hjälpa forskare och entreprenörer att utvecka projekten under denna initiala period.

För mer information, kontakta professor Tor Ny,090-786 65 65
tor.ny@medchem.umu.se

Redaktör: Hans Fällman