"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2012-09-24

Miljötänkandets historia, nutid och framtid på Bokcafé Pilgatan 24 september

NYHET Erland Mårald, idéhistoriker vid Institutionen för idé- och samhällsstudier, talar om miljötänkande, miljöproblem och miljöskandaler ur ett historiskt perspektiv vid ett miljöcafé på Bokcafé pilgatan.

Erland Mårald är professor i idéhistoria vid Umeå universitet och forskar om bland annat jordbrukets utveckling och miljöskandaler ur ett historiskt perspektiv. Under miljöcaféet kommer han att prata om hur miljötänkandet har utvecklats under 1900-talet och koppla detta till dagens högaktuella miljödebatt. Mårald menar att det är samhällets intressen och värderingar som påverkar vad som blir en miljöfråga vid en specifik tidpunkt. Miljötänkandet är alltså något som ständigt förändras. Idag skulle nog de flesta se 50-talets helt accepterade giftdumpningar i naturen som grova miljöbrott men för många är det fortfarande helt okej att ta flyget till Thailand, trots stora utsläpp.

– Miljöproblem är inte problem i naturen utan samhällsproblem. Någon måste uppmärksamma det och föra upp det på agendan för att något ska hända, anser Mårald.

Miljöcaféet den 24 september ingår i en serie på fyra under hösten 2012. Caféerna arrangeras av Omställningsrörelsen, Naturskyddsföreningen, Ingenjörer för miljön, Jordens vänner och Studiefrämjandet.

Läs mer om miljöcaféet på studiefrämjandets hemsida: www.studieframjandet.se/Kurssida/omrade/amne/aktivitet/22738/?id=7767&epslanguage=sv

Läs mer om Erland Mårald i Folkbladet, måndag 24 september 2012, sidan 14–15.

Kontakt

Erland MåraldProfessor i idéhistoriaInstitutionen för idé- och samhällsstudierUmeå universitetTelefon 090-786 65 45
Epost

Redaktör: Sandra Olsson