"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2021-10-27

MIMS Spotlight serie: Nóra möter Anne-Marie Fors Connolly

NYHET Nóra har haft en pratstund med Anne-Marie Fors Connolly som började på MIMS som klinisk forskare 2020. Hon är en sann kosmopolit, med svenska och danska nationaliteter och lite irländskt blod i sina ådror också. Nu bor hon i Umeå med sin man och de hoppas snart kunna välkomna en hund i deras liv.

Text: Nóra Lehotai

Kan du berätta om din roll på MIMS och vad du jobbar med?

– Jag är en klinisk forskare vid MIMS. Jag avslutade min medicinska praktik förra året och jag är för närvarande specialiserad på klinisk mikrobiologi. Just nu har jag flera stora projekt pågående parallellt, allt från in vitro-studier i laboratoriet, till kliniska determinanter för utfallet av infektionssjukdomar till storskaliga multiregisterpopulationsstudier. Mina forskningsintressen är inriktade på translationella projekt som är kliniskt relevanta, eftersom jag gillar att känna att jag bidrar till samhället med den kunskap som genereras.

– Min MIMS-postdoktor, Chloé Jacquet, fokuserar på att bestämma klyvningsfaktorerna för endotelglykokalyxen under HFRS och covid-19. Min kliniska projektstudent, Hanna Jerndal, visualiserar realtidstjockleken på endotelglykokalyxen hos covid-19-patienter. Forskningsingenjör Osvaldo Fonseca-Rodriguez kvantifierar risken för akuta kardiovaskulära komplikationer hos alla covid-19-patienter, tillsammans med Ioannis Katsoularis, läkare och doktorand. Vi har hjälp av en statistiker, Erling Lundevaller, som arbetar deltid i min grupp.

Vad gjorde du innan du kom till MIMS och vad lockade dig till Umeå universitet?

– Jag höll på att avsluta min medicinska praktik som jag sedan avslutade här i Umeå. Jag kom ursprungligen till Umeå 2011 för att starta en postdoktortjänst efter min disputation vid Karolinska Institutet, och jag sökte till läkarutbildning här i Umeå som jag avslutade parallellt med min postdoktor och arbetade som forskare. Anledningarna till att komma till Umeå är många, men det viktigaste är att jag hade hört att människorna här var väldigt avslappnade och riktigt trevliga, vilket jag håller helt med om efter att ha bott i Umeå i tio år! Forskningsmiljön är också öppen och trevlig, och det har varit ett privilegium att övergå från en postdoktortjänst till att bli gruppledare i denna stödjande miljö.

Om du inte skulle ha ditt nuvarande yrke, vad tror du att du skulle göra?

– Kanske skulle jag ha specialiserat mig på socialmedicin (folkhälsa) i Danmark. Jag har en passion för epidemiologisk forskning och jag skulle ha tyckt om att kombinera kliniskt arbete med folkhälsa. Eller så skulle jag ha öppnat en chokladbutik, det här är nämligen en av mina hobbyer; att skapa mina egna praliner.

Vad gör du på fritiden och vad trivs du bäst med att bo i Umeå?

– Min man och jag älskar att gå långa promenader i området vi bor i, och även att laga mat tillsammans. Annars försöker jag bekämpa spänningarna i kroppen från att sitta länge på arbetet med yoga och läsa böcker. En trevlig avkoppling är också att skapa mina egna praliner och att baka.

Berätta om något som vi inte vet om dig!

– Jag är halv irländare och jag växte upp både i Danmark och på Irland.

För mer information, kontakta gärna:

Anne-Marie Fors Connolly
Övrig/annan befattning
E-post
E-post