NYHET
Moa Eriksson Krutrök, Institutionen för kultur- och medievetenskaper, får priset för sin forskning om social mediaanvändning i samband med kriser, som trauma, sorg, social resiliens och krig och har genom sin forskning bidragit inom fältet digital humaniora.
Vidare ur motivering skriver man att hennes forskning är tvärvetenskaplig med samarbeten både nationellt och internationellt. Moa Eriksson Krutrök visar på vikten av stora informationsflöden i sociala medier vid till exempel terrordåd, med effekter på gemenskapsbyggande, men även de risker som finns gällande otydlighet och spridning av desinformation.
Moa Eriksson Krutrök säger att hon blev väldigt glad och faktiskt lite överraskad när hon fick veta att hon fått priset.
– Det är så lätt att vara självkritisk som forskare, särskilt i början av karriären, så att få ett sådant erkännande betyder verkligen mycket. Det gav mig en känsla av att mitt arbete har betydelse, inte bara inom akademin utan också i ett större sammanhang.
Vad betyder det att få ett sådant här pris?
– Det är både hedrande och uppmuntrande. Att få ett pris som riktar sig till forskare tidigt i karriären känns särskilt värdefullt – det är en intensiv period med höga krav, och då betyder det mycket att någon ser det man gör och tycker att det är viktigt. Det ger energi att fortsätta och våga tänka ännu större i sin forskning.
Hon säger vidare att hon motiveras av att försöka förstå det som kan kännas både svårgripbart och väldigt mänskligt – med fokus på hur vi använder digitala medier i samband med kriser.
– Det är ett fält i ständig förändring, vilket gör det både utmanande och inspirerande. Jag har till exempel studerat hur människor använt TikTok för krigskommunikation under kriget i Ukraina, där memes och humor får en väldigt stor roll i hur kommunikationen förs.
– Just nu arbetar jag också med frågor om forskningsetik i relation till visuell data från sociala medier, och hur vi som forskare kan närma oss dessa känsliga frågor med omsorg, reflexivitet och ansvar.
Hon säger att hon för närvarande är medlem i en EU-expertgrupp kopplad till Digital Services Act (DSA), där hon medverkar i arbetet med att förbättra forskares tillgång till data från digitala plattformar.
– Det är en viktig fråga för att vi ska kunna förstå och granska hur desinformation sprids, vilka grupper som påverkas, och hur plattformarna själva agerar. Jag hoppas kunna fortsätta kombinera forskning med samhällsengagemang – både i frågor som rör digital kriskommunikation och i större strukturella frågor om ansvar och insyn på nätet.