Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Moa Eriksson Krutrök

Jag forskar på social medieanvändning i samband med kriser, med fokus på diskurser kring trauma, sorg och resiliens, på bland annat Twitter och TikTok. 

Verksam vid

Anknytning
Plats
Humanisthuset, Biblioteksgränd 3 (huvudentré) Umeå universitet, 901 87 Umeå

Jag forskar på social medieanvändning i samband med kriser, med fokus på diskurser kring trauma, sorg och resiliens. Jag är intresserad av både de textuella och visuella delarna av dessa diskurser, och de plattformsegenskaper som formar innehållet på olika sociala medieplattformar, som Twitter och TikTok. I detta arbete har jag fokuserat på terroristattacker specifikt, och hur olika reaktioner på terrorism kan formas av politiska motiv och förståelser.

I mitt pågående postdoktorsprojekt studerar jag diskurser om offerskap i relation till både terroristattacker och politiska rörelser. I det här projektet vill jag förstå hur offer förstås och politiseras under specifika samhällsförhållanden, och på olika plattformar.

Jag är också intresserad av sätt att hitta kontakter under personliga kriser, som att sörja förlusten av närstående. Detta arbete har fokuserat på hur individer hittar kontakter med andra på plattformar som till sin natur är offentliga, såsom TikTok, där algoritmerna kan tillåta användare att hitta gemenskap.

Jag har en doktorsexamen i Sociologi från Umeå universitet. Jag arbetar som Universitetslektor i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Umeå universitet samt som postdoktor, knuten till Centrum för digital samhällsforskning vid Umeå universitet (DIGSUM) vid Sociologiska institutionen. Jag är också för närvarande redaktör för Journal of Digital Social Research (JDSR).

Information, Communication and Society
Eriksson Krutrök, Moa; Åkerlund, Mathilda
Social Media + Society, Sage Publications 2021, Vol. 7, (3)
Eriksson Krutrök, Moa
Akademiska avhandlingar vid Sociologiska institutionen, Umeå universitet
Eriksson Krutrök, Moa
Social Media + Society, Sage Publications 2018, Vol. 4, (4)
Eriksson Krutrök, Moa; Lindgren, Simon
New Media and Society, Sage Publications 2018, Vol. 20, (11) : 3980-3996
Eriksson, Moa
Media Culture and Society, Sage Publications 2016, Vol. 38, (3) : 365-380
Eriksson, Moa
Eriksson Krutrök, Moa; Lindgren, Simon; Merrill, Samuel

Forskargrupper

Gruppmedlem

Forskningsprojekt