"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2013-08-26

Möt forskare på Forskarfredag i Umeå

NYHET Under vetenskapsfesten Forskarfredag är alla välkomna att pröva på och inspireras av forskning. I Umeå kan besökarna bland annat uppleva en fysik- och kemishow, göra sina egna solceller, lyssna på föreläsningar och se på stjärnor på Umevatoriet. Forskarfredag firas på ett 30-tal orter i Sverige den 27 september.

– Vi vill visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb! Samtidigt vill vi skapa en mötesplats där allmänhet och forskare kan samtala om hur forskning berör oss alla i vår vardag, säger Annika Kjellsson Lind, projektledare för Forskarfredag i Umeå.

Aktiviteterna under Forskarfredag är gratis och öppna för alla, med barn och unga som en särskilt viktig målgrupp. En av de forskare som medverkar är fysikern Patrik Norqvist, känd bland annat från SVT:s sommarlovsprogram och Uppfinnarna i TV4. I Umeå äger aktiviteterna rum på Umevatoriet. Forskare från Umeå universitet medverkar också på Forskarfredag i Skellefteå och Örnsköldsvik.

Forskarfredag är en del av EU-kommissionens Researchers’ Night, ett evenemang som firas den fjärde fredagen i september varje år i mer än 30 länder i Europa. Arrangör av Forskarfredag Umeå är Umeå universitet och Umevatoriet.

Forskarfredag samordnas av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av EU-kommissionen, Vetenskapsrådet, VINNOVA samt forskningsråden Formas och Forte.

Läs mer om Forskarfredag UmeåLäs mer om Forskarfredag i Sverige och hämta pressbilder

För ytterligare information:

Annika Kjellson Lind, projektledare Forskarfredag Umeå,
Umeå universitet, 090-786 69 32, annika.kjellsson-lind@umu.se
Lotta Tomasson, Vetenskap & Allmänhet, projektledare Forskarfredag och Forskar Grand Prix i Sverige, 070-728 97 20, lotta(@)v-a.se

Vetenskap & Allmänhet, VA, främjar dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare. Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former om forskning som engagerar. VA utvecklar också ny kunskap om samspelet forskning – samhälle genom opinionsundersökningar och studier. Medlemmar är ett 80-tal organisationer, myndigheter, företag och föreningar. Dessutom finns individuella medlemmar. Se även www.v-a.se.

Redaktör: Karin Wikman