"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2008-09-17

Möt Jean-François Boclé på Bildmuseet

NYHET Konstnären Jean-François Boclé besöker Bildmuseet för att presentera "I Did Not Discover America" och andra arbeten på söndag 21 september kl 14. Det är också sista chansen att se hans utställning på Bildmuseet.

I sina mångtydiga och utmanande verk bearbetar den fransk-martinikanske konstnären Jean-François Boclé både personliga erfarenheter och det kollektiva minnet av Karibiens historia. Med utgångspunkt i rasism och slavhandel berör han relationen mellan ett kolonialt förflutet och en postkolonial samtid och ställer frågor om migration, exil, identitet, konsumtion och socialt utanförskap. I de på en och samma gång poetiska och politiska verken använder han en rad olika medier: video, teckning, skulptur, måleri och installation.

Utställningen "I Did Not Discover America", som visas på Bildmuseet fram till den 21 september, omfattar flera stora skulpturala och rumsliga installationer, som till exempel det monumentala verket Tout doit disparaître, bestående av tiotusentals plastpåsar, Banana Project I som satts samman av bland annat femtio kilo bananer, videoverket Tu me copieras eller Boat, Aller simple och Consommons Racial där konstnären återanvänt, bearbetat och omskapat enkla och vardagliga material som kläder, kartonger, mat och varuförpackningar.

Jean-François Boclé föddes 1971 i Fort-de-France på Martinique och är sedan 1986 bosatt och verksam i Paris. Utställningen stöds av Culturesfrance.

För mer information:

Brita Täljedal, intendent brita.taljedal@bildmuseet.umu.se, 090-786 77 14

Redaktör: Helena Vejbrink