"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2007-08-30

Myten om den dåliga damfotbollspelaren granskad

NYHET De som avfärdar dagens damfotbollspelare på elitnivå saknar belägg för sina överdrifter och är ute efter att förlöjliga, osynliggöra och marginalisera kvinnor. Skillnaden i skicklighet mellan dam- och herrfotbollsspelare på landslagsnivå är försvinnande liten. Det visar fotbollshistorikern Jonny Hjelm i en kontroversiell pilotstudie.

– Det finns en tämligen spridd uppfattning som går ut på att svenska damfotbollspelare på elitnivå inte är i närheten av manliga fotbollspelare när det gäller bollteknik och speluppfattning, förklarar Jonny Hjelm.

"Den dåliga damfotbollsspelaren" verkar ha blivit en mytisk stereotyp som har börjat leva sitt eget liv. Efter fotbolls VM 2003 förklarade Per-Eric Malm på DN debatt att damer inte kan spela fotboll. "Det enda man säkert kan säga är att vi kommer att få se en orgie i taffliga dribblingsförsök, strumprullare, misslyckade inlägg och usla skott" skrev han bland annat. Några månader senare skrev Lars-Erik Sandler i tidskriften Svensk Idrott att europamästarinnorna Umeå IK hade fått oförtjänt mycket uppmärksamhet med tanke på att lagets spelare bara "kommit upp till elitmotionsnivå".

Professor Jonny Hjelm, historiker och författare till boken "Amasoner på planen. Svensk damfotboll 1965–1980" har i en unik pilotstudie undersökt om det förhåller sig så som Malm, Sandler och andra damfotbollskritiker påstår. Stämmer det verkligen att damfotbollsspelare på elitnivå ofta misslyckas med prestationer där bollteknik och speluppfattning sätts på prov? Genom att analysera matcher från damfotbolls-VM 2003 och herrfotbolls-VM 2006, sammanlagt drygt 5000 aktioner (passningar, bollmottagningar, dribblingar, avslut och fasta situationer) kan Hjelm visa att kvinnorna lyckas i sju av tio aktioner medan männen lyckas i åtta av tio, en skillnad som endast den uppmärksamme åskådaren torde uppfatta.

Resultatet visar enligt Hjelm att Malm, Sandler och andra som avfärdat och avfärdar dagens damfotbollspelare som hopplöst inkompetenta gör sig skyldiga till våldsamma överdrifter.  
– Tonläge och ordval hos en del av kritikerna, t ex många som skriver anonymt på Internets olika debattfora, tyder på att det rör sig om män som inte primärt vill delta i en seriös diskussion om flick- och damfotbollens kvalitéer, säger Jonny Hjelm. De är istället ute efter att förlöjliga, osynliggöra och marginalisera kvinnor och flickor.

Studien publicerades igår kväll på www.idrottsforum.org.

För mer information och intervju, kontakta gärna professor Jonny Hjelm, institutionen för historiska studier, på tel 090-786 70 03, 076-835 79 93 eller via e-post jonny.hjelm@histstud.umu.se

Redaktör: Helena Vejbrink