Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 08 feb, 2017

”När han talade om global hälsa lyssnade världen”

NYHET Peter Byass, professor i epidemiologi och global hälsa vid Umeå universitet berättar om sin vän och kollega, Hans Rosling, som avled i går, tisdag.

Hans Rosling, TED-föreläsning 2007.
Foto: Pierre Omidyar, Flickr.

Hur viktig har Hans Rosling varit för sitt forskningsområde?

– De flesta av oss som arbetar inom detta fält tillbringar mycket tid åt att tala med andra människor inom samma område. Hans bröt denna barriär – när Hans Rosling talade om global hälsa, lyssnade världen.

Vilka var hans viktigaste forskningsresultat?

– Det var kanske inte i första hand hans egna forskningsresultat som gjorde avtryck utan den användning han hade av sin expertkunskap, det han gjorde tillsammans med andra och med andras kunskap – att kommunicera grunderna i global hälsa. Han utvecklade sin egen unika stil som kommunikatör, han skar bort onödiga detaljer och han övertygade människor om vetenskapliga fakta som får globala konsekvenser.

Vilken inverkan har han haft för kunskapen om hälsosituationen i världen?

– Hans påverkat så många människor – han talade oförskräckt sanningar till makten, inklusive världens ledare och stora filantroper – och han förändrade världsbilden för så många vanliga människor. Han var helt övertygad om att det viktigaste var att ha en oberoende och faktabaserad helhetsbild av situationen i världen.

Delar du hans positiva sätt att se på situationen i världen?

– Hans och jag diskuterade ofta olika frågor, och vi inte alltid överens om vilka de viktigaste globala problemen var. Men samtalen var fascinerande, och ja, det finns mycket att vara optimistisk om i dagens värld, liksom det finns ett antal uppenbara och komplexa problem som mänskligheten behöver hantera.

Redaktör: Mattias Mitz